Ga naar de inhoud

Beddengoed wassen: op welke stand doe ik dat het best?

person

gussta

calendar_month 31/12/2018

Het beddengoed wassen: op welke stand doe je dat en hoe pak je het aan? Wij zetten het voor je op een rij. Je verliest iedere nacht 0,25 tot 2 liter vocht, net als huidschilfers en veel haren. Je vindt het waarschijnlijk ook niet fris om je kleding een week lang iedere dag te dragen, dus het is belangrijk om ook het beddengoed regelmatig te wassen.

Het gaat dan om jouw dekbedovertrek en bijvoorbeeld het hoeslaken waar je op ligt, net als de molton en eventueel het dekbed waar je onder slaapt. Op die manier voorkom je huisstofmijt, luizen, bedwantsen, bacteriën en zelfs mieren. Door jouw beddengoed regelmatig goed te wassen zorg je voor een heerlijk fris bed om ontspannen in slaap te vallen.

Dekbedovertrek en meer wassen: wat hoort er bij het beddengoed?

De dekbedovertrek zal je waarschijnlijk al regelmatig wassen, maar hoe zit dat met de rest van het beddengoed? Dit behoort er allemaal toe:

 • Molton en molton-kussensloop
  De beschermende laag tussen het matras en je (hoes)laken. Belangrijk om zouten, vetten en zuren op te vangen, in het transpiratievocht dat je verliest. Denk aan zowel de molton onder je hoeslaken als de kussen-molton, onder de kussensloop die je gebruikt.
 • Laken of hoeslaken
  De stof waarop je slaapt, omdat je die over het matras en de eventuele molton heentrekt. Het laken is een grote lap stof, zoals de kleding die je dagelijks draagt. Belangrijk om die regelmatig en goed te wassen.
 • Dekbedovertrek
  De hoes om het dekbed. Mooi als je kiest voor een kleurrijk of stijlvol exemplaar, en heerlijk comfortabel om onder te kunnen slapen.
 • Dekbed
  De warmhouder in bed, waaronder je daadwerkelijk slaapt. Met dons of een ander isolerend materiaal. Let op: een donzen of wollen dekbed kun je niet (zomaar) wassen. Kijk altijd goed naar het waslabel.
 • Kussensloop
  De hoes voor het kussen, zoals je een dekbedovertrek om het dekbed gebruikt. Zowel een beschermende als een mooie stijlvolle of kleurrijke laag.
 • Kussen
  De ondersteuning voor je hoofd. Net als het dekbed gevuld met dons of een ander fijn materiaal.

Al deze onderdelen behoren tot het beddengoed, waardoor het belangrijk is om die goed schoon te houden. De enige uitzondering is het dekbed zelf, omdat je die niet altijd zelf kunt wassen. Met name dons en wol zijn daarvoor niet goed geschikt. Kijk goed in het waslabel, om na te gaan of je het dekbed kunt wassen en hoe je dat dient te doen.

Op welke stand? Beddengoed wassen

Het beddengoed wassen: op welke stand doe je dat? Sommige wasmachines hebben een speciale stand voor de materialen van de dekbedovertrek en andere delen van het beddengoed. Je kunt daar goed gebruik van maken. De wasmachine gaat dan voorzichtig om met de stoffen, waardoor je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Let op: let ondanks onze tips altijd op het wasvoorschrift. Daarin staat precies aangegeven of je het beddengoed kunt wassen en hoe je dat moet doen.

Gebruikelijk is om het beddengoed te wassen op 60 graden. Daarmee dood je huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Je kunt het beddengoed in de meeste gevallen veilig wassen op 60 graden. Dat geldt in ieder geval voor katoen, en ook voor de meeste andere materialen.

Wassen op 90 graden is nog beter geschikt om alles goed schoon en fris te krijgen. Zorg er in dat geval wel voor dat je in het wasvoorschrift leest dat dit zonder problemen kan. Met name katoen is daarvoor goed geschikt. Als jouw beddengoed gemaakt is van 100% katoen zou het goed tegen wassen op 90 graden moeten kunnen. Toch is het belangrijk om altijd te kijken naar het wasvoorschrift, en om anders op 60 graden te wassen.

Tip: gebruik liever niet de eco-stand van een wasmachine. De machine warmt het water dan eventjes op tot 60 graden, maar gaat daar zo zuinig mogelijk mee om. Op een reguliere stand is het water de hele tijd 60 graden of meer. Op die manier was je veel effectiever tegen schimmels, bacteriën en huisstofmijt.

Tips: nieuw dekbedovertrek en ander beddengoed wassen

Jouw beddengoed wassen en weet je op welke stand? Met een aantal handige tips zorgen we ervoor dat je nog beter kunt wassen. Bijvoorbeeld als het gaat om nieuw beddengoed of een nieuwe dekbedovertrek:

 • Nieuw beddengoed

  Voordat je het beddengoed kunt gebruiken is het verstandig om dat eerst een keer te wassen. Dat geldt zowel voor nieuwe dekbedovertrekken als voor hoeslakens en andere onderdelen van het beddengoed. Op die manier nemen ze het vocht beter op. Dat geldt tijdens het wassen, net als tijdens het transpireren in bed.
 • Was sorteren

  Sorteer de was op kleur en kijk naar het wasvoorschrift om eventuele speciale maatregelen te nemen. Je voorkomt daarmee dat je de verkeerde stand gebruikt voor een deel van het beddengoed. En je voorkomt dat de kleuren kunnen afgeven, waardoor jouw dekbedovertrek zo’n mooie uitstraling blijft behouden.
 • Vol = vol

  De trommel van de wasmachine moet niet te vol zitten. Vol = vol, dus probeer er niet nog wat extra beddengoed bij te proppen. Was in plaats daarvan liever twee keer, zodat je zeker weet dat alles de vrijheid heeft om goed te bewegen en schoon te worden.
 • Zonder wasverzachter

  Was bij voorkeur zonder wasverwachter. Die stoffen hebben een vuilafstotende werking, waardoor het beddengoed jouw transpiratievocht minder goed kan opnemen en het bed er niet frisser op wordt.
 • Drogen aan de waslijn

  Droog het gewassen beddengoed het liefst aan de waslijn. En gebruik je daarvoor toch de droger? Kies drogen op de laagste temperatuur en gebruik een anti-kreukfunctie als die beschikbaar is.

Met onze handige tips kun je jouw beddengoed wassen, zodat je het houten bed er heerlijk fris mee kunt opmaken.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95