Ga naar de inhoud

Duurzaam dekbedovertrek: bamboeviscose of 100% biologisch katoen

person

gussta

calendar_month 01/04/2023

Een dekbedovertrek moet lekker zacht zijn, er mooi uitzien en comfortabel slapen. Tegelijkertijd denken steeds meer mensen na over de duurzaamheid daarvan, en dat is goed. Daarom zoeken we bij Gussta steeds naar duurzame alternatieven, bijvoorbeeld over het klassieke katoen. Die alternatieven vonden we in bamboeviscose en in 100% biologisch katoen. In dit blogartikel leggen we uit wat die materialen zijn.

Duurzame alternatieven voor katoen

Een duurzaam dekbedovertrek gebruikt het liefst een alternatief voor standaard-katoen. Dat wil zeggen, bij standaard-katoen is helaas niet altijd duidelijk waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Dat hoeft dus niet slecht te zijn, maar er bestaat ook weinig garantie over dat het goed gebeurt.

Als je in plaats daarvan kiest voor een duurzaam (of duurzamer) alternatief heb je daarover meer controle. Dat kan bijvoorbeeld met bamboeviscose en met 100% biologisch katoen. Tegelijkertijd blijft het ook bij die materialen natuurlijk belangrijk om goed op te letten waar dit vandaan komt en hoe het gemaakt wordt.

Bij een duurzamer alternatief wordt er een eerlijke prijs betaalt voor grondstoffen en de verwerking daarvan. Daarnaast worden er geen (of minder) schadelijke stoffen gebruikt tijdens de verwerking en heeft de productie zo min mogelijk negatieve impact op het klimaat. 

Wat is bamboeviscose?

Bamboeviscose is een textielsoort op basis van bamboe. Een viscose is een bewerking op basis van hout-cellulose, in dit geval bamboe. De bamboedeeltjes worden omgezet naar bruikbaar textiel. Dit proces noemen we het viscoseproces. 

Het voordeel van een bamboeviscose dekbedovertrek zit ‘m vooral in het verbouwen van bamboe in plaats van katoen. Bamboe leidt netto tot minder schade aan het milieu dan katoen, als we puur kijken naar het verbouw-, groei- en productieproces. Bovendien biedt bamboe de mogelijkheid om de chemische middelen die nodig zijn voor de viscose toe te passen in een closed loop-systeem. 

De viscose die wordt gebruikt is een natuurlijk materiaal, gemaakt van een stroperige organische vloeistof. Dit komt uit houtpulp, op basis van cellulose. Door de cellulose te behandelen met de chemische stof natriumhydroxide met koolstofdisulfide ontstaat er viscose. Dankzij de closed loop die daarvoor wordt gebruikt komen die stoffen niet in het milieu terecht en kunnen ze worden hergebruikt.

Een bijkomend voordeel van de viscose die ontstaat is dat het een aantal fijne eigenschappen heeft:

  • Antistatisch
    Het materiaal is antistatisch, dus dat slaapt lekker. En het maakt dit type textiel goed geschikt voor op bed in een dekbedovertrek en voor allerlei andere toepassingen. 
  • Neemt vocht op
    De bamboeviscose neemt goed vocht op. Dat slaapt heel comfortabel, vooral voor iedereen die relatief veel zweet. Het slaapt heerlijk verkoelend, ook op warme dagen.
  • Lijkt op zijde
    Qua gevoel en hoe het eruit ziet lijkt bamboeviscose voor een dekbedovertrek ten slotte veel op zijde. Dat geeft het bed een mooie uitstraling als je het opmaakt. 

Wat is biologisch katoen?

Het verbouwen van katoen heeft in het standaard productieproces helaas veel negatieve invloed op het milieu. Er komende chemische stoffen aan te pas met schadelijke gevolgen.

Biologisch katoen gebruik technieken en materialen met minder schadelijke invloed op het milieu. Er wordt bijvoorbeeld katoen verbouwd zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest. Vervolgens spinnen de bedrijven katoen zonder toevoeging van chemicaliën. 

Als de gewassen op een natuurlijke wijze worden beschermd tegen insecten draagt ook dat bij aan het biologische karakter van het katoen. Onder andere vlinders bieden daarvoor mogelijkheden, als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen die insecten moeten afschrikken of doden.

Duurzaam dekbedovertrek kopen

Wij zijn altijd op zoek naar alternatieven voor het standaard-katoen, bijvoorbeeld om een duurzamere keuze te maken. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. Ondertussen streven we naar een zo duurzaam mogelijk alternatief, terwijl de overtrekken comfortabel slapen en er stijlvol uit blijven zien.

Dus wil je een duurzaam dekbedovertrek kopen? Maak een duurzamere keuze met bijvoorbeeld bamboeviscose en 100% biologisch katoen. De twee alternatieven voor het standaard-katoen houden beter rekening met het productieproces en de invloed op het milieu. Op die manier is het een goed alternatief voor bijvoorbeeld jouw houten bed. En voor ieder ander bed natuurlijk, dat je er op een mooie en verantwoorde wijze mee opmaakt. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95