Ga naar de inhoud

Bedombouw op maat: hoe kies je de juiste afmetingen?

person

gussta

calendar_month 19/10/2020

Bedombouw op maat laten maken? De beste keuze als je zoekt naar een specifieke maat. Heel handig als je een gewoon bed niet goed kwijt kunt in de slaapkamer, als je (veel) langer bent dan gemiddeld of in allerlei andere situaties natuurlijk. Wat de reden ook is, wij zorgen ervoor dat je het bed kunt laten maken waar je naar op zoek bent.

Maar, hoe groot zou het bed moeten zijn? En waar kies je voor als je langer bent, lekker ruim wilt liggen of op zoek bent naar een ombouw die precies in de slaapkamer past? Het kan best lastig zijn om een goede keuze te maken, dus daar kunnen we je natuurlijk bij helpen.

We adviseren je graag over de lengte en bijvoorbeeld de breedte. En heb je aan het hoofdeinde gedacht en aan de nachtkastjes die je er nog naast kunt laten maken? Het zijn belangrijke overwegingen als je nadenkt over een bedombouw op maat. In hout natuurlijk als je bij ons een bed bestelt, waarmee we dankzij de goede bewerkingsmogelijkheden alle kanten op kunnen.

Lengte van het bed

We beginnen met de lengte van het bed, ook al is dat misschien niet het eerste waar je aan denkt. In de lengte geldt er een heel duidelijke standaard (in Nederland). Een bed is 200 centimeter lang, omdat we daar over het algemeen goed in kunnen liggen.

Tenminste, als je niet langer bent dan 185 centimeter. Dus ben je langer? Dan is het een goed idee om gebruik te maken van een langer bed. Je voorkomt daarmee dat je voeten straks buiten het bed liggen. Of dat je onder het eind van de deken merkt dat je voeten eigenlijk strakker liggen dan je zou willen.

In grote lijnen kun je de volgende afmetingen aanhouden als je nadenkt over de lengte van een bedombouw op maat:

 • 200 centimeter: standaard

  De populairste en meest gangbare keuze, waar de meeste mensen goed in zullen liggen.
 • 210 centimeter: langer

  Ben je langer dan 185cm? De kans is groot dat je lekkerder ligt in een bed van 210cm.
 • 220 centimeter: langst

  Het langste bed is er voor iedereen die 195cm of langer is. En lig je gewoon graag lekker ruim in je bed? Ook dan is dit een goed idee.

Houd er rekening mee dat je ook aan de achterkant van het bed minimaal 60 tot 70 centimeter nodig hebt om er op een comfortabele manier (achter)langs te kunnen lopen. Het bed van 190 centimeter komt vooral in Zuid-Europese landen voor. In Nederland is dat niet gebruikelijk, maar we kunnen het natuurlijk wel voor je maken als je zoekt naar een bedombouw op maat.

Breedte van het bed

Dan de breedte van het bed, waar je waarschijnlijk al even over hebt nagedacht. De breedte die je kiest heeft veel invloed op het slaapcomfort dat je ervaart, dus het is verstandig om daar even de tijd voor te nemen.

Houd er bij de keuze voor de breedte rekening mee dat je de keuze hebt uit een eenpersoonsbed, een twijfelaar en een tweepersoonsbed. De precieze maten daarvan variëren, dus we zetten het weer voor je op een rij:

 • 90 centimeter: eenpersoonsbed

  Kies je voor 90cm? Het is de standaard afmeting voor een eenpersoonsbed. Je hebt voldoende ruimte om vrij te bewegen.

Let op: kies liever niet voor afmetingen smaller dan 90cm. Dat slaapt niet fijn, omdat je niet voldoende vrijheid hebt om te kunnen draaien.

 • 100 centimeter: breder eenpersoonsbed

  Wil je graag wat meer ruimte in bed en zit dat de rest van de (slaap)kamer niet in de weg? Het is een lekker ruim bed voor één persoon.
 • 120 centimeter: twijfelaar of royaal eenpersoonsbed

  Hier kun je af en toe samen in slapen, of heel royaal als je alleen ligt. Het is de kleine maat binnen de twijfelaars die je kunt laten maken.
 • 140 centimeter: twijfelaar of klein tweepersoonsbed

  Ook dit is een twijfelaar, die je kunt gebruiken als een klein tweepersoonsbed. Het is nog steeds niet erg comfortabel om er samen in te liggen.
 • 160 centimeter: tweepersoonsbed

  Dit is de gebruikelijke afmeting voor een tweepersoonsbed. Het is de meest gekozen afmeting voor bedden in Nederland.
 • 180 centimeter: ruim tweepersoonsbed
  Lig je liever wat ruimer, waarbij jullie allebei de ruimte van een eenpersoonsbed hebben? Dit is dan de juiste keuze.
 • 200 centimeter: royaal tweepersoonsbed

  Zoek je royale ruimte en kun je dat goed kwijt in de slaapkamer? Met zo’n bed komen jullie nooit ruimte tekort.

Uiteraard kunnen we je met de bedombouw op maat ook van dienst zijn met een maat precies tussen deze waarden in. Dus gaat het je om 168 centimeter, om 184 centimeter of een andere afmeting? Wij gaan er graag voor je mee aan de slag.

Hoofdbord aan het hoofdeinde

Houd er bij de keuze voor zowel de lengte als de breedte van de bedombouw op maat rekening mee dat het belangrijk is om ook het hoofdeinde niet over het hoofd te zien. Wil je daar gebruik van maken? Dat heeft invloed op zowel de lengte als de breedte van het bed. Het is in de breedte belangrijk dat het hoofdbord en jouw bed met elkaar in verhouding zijn. En kun je achterlangs nog maar net lopen? Zodra je het hoofdbord toevoegt wordt die ruimte nog kleiner, dus houd daar op voorhand alvast rekening mee.

Nachtkastjes naast het bed

Wil je ’s nachts een wekker naast je bed neerzetten of zoek je naar een manier om de slaapkamer daarmee leuk in te richten? In de beide gevallen is het belangrijk om rekening te houden met de nachtkastjes van het bed.

De houten bedden kunnen we veelal voorzien van kastjes die erbij horen. Ze zitten er aan vast of zorgen ervoor dat het net lijkt of ze uit een stuk zijn. Houd daar rekening mee als je een bedombouw op maat laat maken, om niets over het hoofd te zien.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95