Ga naar de inhoud

Dekbedovertrek in 140×220: de ideale keuze op een eenpersoonsbed

person

gussta

calendar_month 25/05/2020

Dekbedovertrek in 140×220 centimeter kopen? Anders dan veel mensen denken is dat niet de typische keuze voor een twijfelaar. Ook al is een twijfelaarbed normaal gesproken 140cm breed, en lijkt de maat daar dus goed bij te passen.

De ideale maat van een overtrek is niet gelijk aan de breedte van het matras of de rest van het bed. Het is in plaats daarvan belangrijk om die een stuk breder te kiezen. Waarmee je ervoor zorgt dat de overtrek en het dekbed een stuk kunnen overhangen, zowel links als rechts.

Tip: de overtrek moet dezelfde maat hebben als je dekbed. Kies ze beiden breder dan het matras en de rest van je bed, om er op de juiste manier gebruik van te maken.

Wat is de maat van mijn bed?

Benieuwd wat de maat is van jouw bed, om daar een dekbedovertrek in 140×220 of in een andere maat bij uit te zoeken? Neem in ieder geval de volgende maten goed op:

 • Lengte
  Meet de lengte van het bed, vanaf de bovenkant van het matras (bij het hoofdeinde) tot aan de onderkant (bij het voeteneinde). Het zal waarschijnlijk gaan om 200, 210 of 220 centimeter. Dat zijn de gebruikelijke maten voor matrassen in Nederland. Een bed in 210 of 220 centimeter gebruik je als je langer bent dan gemiddeld.
 • Breedte
  Meet ook de breedte van het bed op. Doe dat vanaf links op het matras naar rechts op het matras. Bij een eenpersoonsbed gaat het waarschijnlijk om 90 centimeter breedte. Voor een tweepersoonsbed kan het gaat om 160 of 180 centimeter, net als eventueel om 200 centimeter voor een extra breed bed. Of om 140 centimeter voor een twijfelaar.

Tip: de hoogte van het bed hoef je niet per sé op te meten. Heb je een (zeer) hoog bed, zoals een boxspring? Dan kun je het dekbedovertrek beter extra breed kiezen, om het nog wat verder te laten overhangen.

Overhang: 3 voordelen

Als je de maten van het bed (matras) hebt opgemeten tel je daar per zijkant 20 tot 30 centimeter bij op, om tot de maat van de dekbedovertrek te komen. Heb je bijvoorbeeld 90 centimeter breedte gemeten? Kies dan een dekbedovertrek van bijvoorbeeld 140×220 centimeter. Om de overtrek (en het dekbed daarin) aan beide kanten genoeg te laten overhangen. Dat levert drie belangrijke voordelen op:

 • Luxe opmaken
 • Vrij bewegen
 • Lekker warm

Luxe opmaken

Dankzij de overhang links en rechts kun je het bed mooi en luxe opmaken. Zoals in een hotel, waar het bed je uitnodigt om er lekker in te kruipen of alvast te gaan liggen en bijvoorbeeld nog even wat te lezen.

Met een dekbed en overtrek dat links en rechts zo’n 20 tot 30 centimeter naast het bed hangt maak je het geheel mooi op. In een fijne luxe stijl, waarmee je ervoor zorgt dat de slaapkamer een plaatje is om te zien, ook op het moment dat je er niet gaat slapen.

Vrij bewegen

Een brede dekbedovertrek van 140×220 centimeter voor een eenpersoonsbed ziet er luxe uit, en is tegelijkertijd ook heel praktisch. Zodra je gaat slapen, omdat je dan voldoende ruimte wilt hebben om je vrij te kunnen bewegen. Naar links en naar rechts, als we draaien in onze slaap.

We draaien allemaal, en bovendien meer dan we denken. Waarvoor het belangrijk is dat de overtrek en het dekbed breder zijn dan je matras. Om de belangrijke ruimte over te houden, die je gebruikt om te kunnen bewegen. Zonder dat het dekbed steeds van je af zal vallen, waardoor je plotseling wakker kunt worden.

Lekker warm

Tenslotte is het dekbed lekker warm, als je die en de dekbedovertrek in 140×220 centimeter kiest voor een eenpersoonsbed. Omdat je er goed onder kunt kruipen en het dekbed op de randen van het matras zal blijven liggen.

Het voorkomt dat er een kier ontstaat tussen het matras en het dekbed met de overtrek. Of dat je die niet helemaal over je heen kunt leggen, als je lekker wilt gaan slapen. Om er lekker warm onder te blijven, bijvoorbeeld als de temperaturen buiten en binnen flink omlaag schieten.

Grotere overtrek op tweepersoonsbed

En zoek je naar een dekbedovertrek voor een twijfelaar of een tweepersoonsbed? Je hebt dan niet genoeg aan 140×220 centimeter. In plaats daarvan moet je denken aan de volgende maten:

 • Twijfelaar
  Op zoek naar een dekbedovertrek voor een twijfelaar? Kies voor 180 tot 200 centimeter breedte, bij een lengte van 220 centimeter. De overtrek is dan goed geschikt voor een matras met 140cm breedte.
 • Tweepersoonsbed
  Slaap je op een tweepersoonsbed van 160cm breedte? Kies voor 200 tot 220 centimeter breedte voor de overtrek. En gebruik 220 tot 240 centimeter bij een matras van 180cm breedte.

Ga altijd voor een overtrek en een dekbed die 40 tot 60 centimeter breder zijn dan het matras. En kies de grotere afmetingen als je bed (zeer) hoog is of als je het dekbed en de overtrek verder wilt laten overhangen. Om het bed luxe op te maken, daar vrij onder te bewegen en bovendien lekker warm te blijven.

Dekbedovertrek in 140×220 kopen

Wil je een dekbedovertrek in 140×220 centimeter kopen? Je hebt online de keuze uit een breed assortiment. Geschikt voor een eenpersoonsbed, dat je er op een mooie manier mee op kunt maken. En waarvoor je een dekbed in dezelfde maat gebruikt, zodat je de beiden goed op elkaar af kunt stemmen. Om lekker te slapen onder jouw 140×220 centimeter dekbedovertrek, bijvoorbeeld op onze mooie houten bedden.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95