Ga naar de inhoud

Dekbedovertrek van katoen wassen: 5 tips om ‘m als nieuw te houden

person

gussta

calendar_month 30/09/2021

Je koopt een mooi dekbedovertrek van katoen: hoe houd je dat vervolgens zo lang mogelijk mooi? Een paar handige tips helpen je de overtrek gewoon te wassen en fris te houden, zónder dat dit te veel invloed heeft op de kleur. Of zelfs op de structuur en de stof, waardoor die na verloop van tijd erg hard zal aanvoelen.

In plaats daarvan helpen we je ervoor te zorgen dat jouw katoenen dekbedovertrek iedere keer als nieuw zal voelen. En weer lekker fris is natuurlijk, om er heerlijk onder in slaap te vallen en de volgende morgen weer ontspannen wakker te worden. 

5 tips voor een katoenen dekbedovertrek

Benieuwd hoe je dat doet, jouw katoenen dekbedovertrek wassen? We leggen het je uit:

  1. Eerst even binnenstebuiten wassen
  2. Eén of twee tegelijk
  3. Haal het er op tijd uit
  4. Kreukherstellend wasprogramma
  5. Beperk de hoeveelheid wasmiddel 

1. Eerst even binnenstebuiten wassen

Je zou er misschien het liefst meteen onder gaan slapen. Dat begrijpen we heel goed, maar dat is niet zo’n goed idee. Als je nog even een dagje kunt wachten zorgt dat ervoor dat je er vervolgens veel langer veel plezier van hebt.

Het is namelijk belangrijk om de dekbedovertrek van katoen eerst even een keer te wassen. Door de overtrek te wassen zorgen je er namelijk voor dat deze de volgende keer meer vocht kan opnemen. Het houdt je bed straks lekker fris, als je nu nog heel even pas op de plaats kunt maken.

Tip: doe de overtrek meteen even binnenstebuiten. Je voorkomt dat de kleuren snel vaal worden, terwijl het er net zo schoon en fris van wordt.

Let op: was je een dekbedovertrek van katoen? In donkere kleuren kun je die het best wassen op maximaal 40 graden. Kleurrijke overtrekken kun je ook wassen op 60 graden, en met wit of lichtgekleurde overtrekken is het verstandig om hier tussenin te gaan zitten. En kijk natuurlijk op het waslabel, om de voorschriften daarvan goed te volgen. 

2. Eén of twee tegelijk

Het is belangrijk om jouw wasmachine de kans te bieden de overtrek goed te wassen. Dat wil zeggen, voorkom dat je er te veel tegelijkertijd in doet.

Dus was je een lits-jumeaux afmeting? Het is de grootste keuze voor een dekbedovertrek, op een lekker groot bed waarin je alle ruimte hebt. Zorg ervoor dat je deze in de wasmachine doet, zonder dat je er wat anders bij stopt. Je voorkomt daarmee dat er te veel gewicht of volume in de trommel zit, waardoor het niet lukt om dit goed te wassen.

Gaat het om een tweepersoons overtrek? Ook dan is het verstandig om daar nog even niets anders bij te doen. Alleen als je twee losse overtrekken koopt kun je er natuurlijk voor kiezen om ze meteen samen te wassen. Dat past over het algemeen prima. 

3. Haal het er op tijd uit

Houd even in de gaten hoe lang het wasprogramma duurt en wanneer jouw katoenen dekbedovertrek gewassen is. Je wilt in ieder geval voorkomen dat de overtrek te lang in de trommel blijft zitten. Hoe langer de natte overtrek in de wasmachine zit, des te meer lastige kreuken er ontstaan.

En heb je de kans om de overtrek daarna buiten te drogen? Dat is over het algemeen de beste keuze. Je voorkomt krimpen en andere nadelen. Maar heb je de mogelijkheid niet? Kies dan in ieder geval een zo laag mogelijke temperatuur. En gebruik een eventueel antikreuk-programma, als dat beschikbaar is. 

4. Kreukherstellend wasprogramma

Die tip voor het wassen van jouw dekbedovertrek van katoen kun je ook gebruiken in de wasmachine zelf. Dus heeft de machine een programma dat kreukherstellend werkt? Of dat er op een andere manier voor zorgt dat je minder last hebt van kreuken? Dat is een goed idee, omdat het niet meevalt om een volledige overtrek te strijken.

En heb je geen programma om speciaal kreuken te herstellen? Misschien is er wel een programma beschikbaar waarmee je een extra fijne was kunt draaien. Ook op die manier zal je merken dat het minder noodzakelijk is om de overtrek te strijken. En zorg jij ervoor dat je het bed er mooi mee kunt opmaken, net als in bijvoorbeeld een luxe hotel.

5. Beperk de hoeveelheid wasmiddel

Ten slotte is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt. Veel mensen hebben de neiging om er lekker veel van in te doen, zodat het wasgoed frisser zal ruiken. Ook wij vinden dat een belangrijk voordeel, maar je loopt het risico dat er witte strepen achterblijven op het beddengoed. Zorg er in plaats daarvan dus voor dat je de hoeveelheid wasmiddel zo goed mogelijk doseert. Of gebruik wat minder dan je van plan bent, omdat je daar waarschijnlijk al genoeg aan zal hebben.

Tip: wil je toch dat het beddengoed lekker fris zal ruiken, zodat je gewoon zin krijgt om lekker naar bed te gaan? Gebruik bijvoorbeeld een wasparfum. Op die manier heb je minder wasmiddel nodig, en zal jouw bed toch heerlijk fris of lekker zoet ruiken. 

Dekbedovertrek van katoen kopen

Met onze bovenstaande tips zorg je ervoor dat jouw dekbedovertrek van katoen zo lang mogelijk mooi blijft. Dat betekent in de praktijk dat je er veel langer mee kunt doen, zowel dankzij de mooie kleuren als dankzij de betere duurzaamheid. Het is een uitstekende manier om het beddengoed wél schoon en fris te wassen, maar dit zo lang mogelijk mooi en netjes te houden.

Dus ben je op zoek naar een mooie nieuwe overtrek, die je daarna zo goed mogelijk wilt wassen? Bekijk de dekbedovertrekken die er beschikbaar zijn. En doe inspiratie op met de verschillende donkere en lichte kleuren, met de patronen en met wat er allemaal nog meer beschikbaar is. Wij zorgen ervoor dat je jouw bed er prachtig mee kunt opmaken.  

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95