Ga naar de inhoud

Eikenhouten bed: slapen in duurzaam hout met bijzonder karakter

person

gussta

calendar_month 15/09/2020

Slapen in een eikenhouten bed? Het is wat veel mensen in hun hoofd hebben als je ze vraagt naar een bed van hout. Eiken wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei toepassingen. Het is een sterk en duurzaam hout, dat zich toch makkelijk laat bewerken en zowel voor binnen als buiten goed geschikt is. Bovendien heeft het een heel natuurlijke uitstraling, al kunnen we het op een aantal verschillende manieren voor je bewerken:

 • Matte lak

  De matte lak op het eikenhout voor het bed beschermt de buitenste laag. Het voorkomt verkleuring (vergrijzing) door UV-licht en benadrukt licht de structuur met nerven en knoesten. Dat zorgt ervoor dat het karakter meer naar voren komt, zonder dat het tot een te grote verandering van de uitstraling van het hout leidt.
 • Donkerbruin

  Wil je het eikenhouten bed een stoerdere uitstraling geven? In donkerbruin komt het hout geweldig tot ze recht, vooral op een relatief lichte vloer. Het geheel oogt zwaarder en meer robuust, waardoor er een uniek geheel in de slaapkamer ontstaat.
 • White Wash

  Wil je het hout wat ouder laten lijken en er tegelijkertijd voor zorgen dat dit beter combineert met bijvoorbeeld pasteltinten in de slaapkamer? Een White Wash is dan een goede keuze. We zorgen er daarmee voor dat het eiken wat ouder en meer doorleefd lijkt, waarmee het meer karakter krijgt.
 • Grey Wash

  Op een vergelijkbare manier kunnen we gebruik maken van een Grey Wash. Die zorgt ervoor dat het hout makkelijker combineert met grijstinten en bijvoorbeeld wit of zwart in de slaapkamer.
 • Puur olie

  Zoek je een manier om het eikenhout voor het bed nog meer te laten ‘spreken’? Dan is de pure olie een goede keuze. Het benadrukt de noesten en andere karakteristieke elementen, zodat die meer naar de voorgrond komen.

Sterk met bijzonder karakter

Het eikenhout heeft een aantal belangrijke eigenschappen, die het een geschikte keuze maken om daar bijzondere bedden van te maken. Het is bijvoorbeeld een sterke houtsoort, die daardoor al eeuwenlang gebruikt wordt.

Wist je bijvoorbeeld dat er eiken werd gebruikt in de scheepsbouw? Ze bouwden er de grootste schepen mee, die onder andere vanuit Nederland over heel de wereld voeren. Het eiken was goed van kwaliteit en zat ontzettend stevig in elkaar, om daar een lange periode zonder problemen gebruik van te kunnen maken.

Bovendien werd het eiken veel gebruikt als fundering van panden aan de Amsterdamse grachten. Het is een product waar we in Nederland veel ervaring mee hebben en waar we ook vandaag de dag nog op allerlei manieren gebruik van maken. Dat maakt het goed geschikt voor houten bedden, waarbij we bijvoorbeeld zorgen voor de combinatie met staal.

Duurzame keuze die lang mee kan

Eikenhout gaat zelfs buiten ontzettend lang mee, en binnen krijgt het natuurlijk nog veel minder te verduren. Dat betekent dat het bed zonder problemen 10, 20 jaar of zelfs langer mee kan, al is het in de tussentijd natuurlijk verstandig om er een nieuw matras in te plaatsen.

De duurzame keuze voor het hout blijkt ook uit de FSC-bronnen waar we gebruik van maken. Het is net als Nederlands eiken een duurzaam product, waardoor je daar op een verantwoorde manier in kunt slapen.

Het duurzame karakter van de eikenhouten bedden blijkt ook uit de tijdloze ontwerpen die daarmee mogelijk zijn. We combineren het hout met staal en zorgen er binnen bijvoorbeeld de tweepersoonsbedden voor dat die een moderne of meer klassieke en toch tijdloze uitstraling hebben. Op die manier combineer je het bed eenvoudig met beddengoed waarmee je makkelijker mee kunt gaan met de trends, zonder dat het bed door de jaren heen verouderd zal lijken of aan vervanging toe is.

Tip: het is in principe niet nodig om het bed te (laten) behandelen, ook niet als je het belangrijk vindt om dit zo lang mogelijk mooi te houden. Uiteraard kun je ervoor kiezen om het eikenhout na verloop van tijd een keer op te schuren, waarmee je ervoor zorgt dat de oorspronkelijke kleur daarvan weer terugkomt.

Eikenhout met staal

Het eikenhout dat we gebruiken laten we drogen tot circa 12% vochtigheid. Daarmee zorgen we ervoor dat het zo min mogelijk zal kraken en zal scheuren, waardoor je er in de slaapkamer uitstekend gebruik van kunt maken.

Tegelijkertijd verstevigen we het hout dat we gebruiken met een stalen constructie. Die werken we voor een aantal van de bedden zoveel mogelijk onzichtbaar weg, waardoor je er niets van zal merken op het moment dat je naar het bed kijkt. In andere gevallen zorgen we voor stalen delen op bijvoorbeeld de hoeken, waarmee het eikenhout een meer stoere uitstraling krijgt.

Dat betekent dat we op verschillende manieren gebruik maken van staal, zowel voor de uitstraling als voor de stevigheid van het geheel. Het resultaat is een bed van eikenhout dat voldoet aan de hoogste eisen als het gaat om de kwaliteit, waarmee je zeker weet dat je een duurzame keuze maakt.

Eikenhouten bed: in iedere afmeting

Wil je een eikenhouten bed kopen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden als het gaat om de afmetingen? We zetten de populairste maten voor je op een rij:

 • Breedte: 140 tot 200 centimeter

  Een bed is er bijvoorbeeld in 140 centimeter voor een twijfelaar, in 160 centimeter als standaard tweepersoonsbed en in de maten 180 centimeter of 200 centimeter als je zoekt naar een echt brede keuze. Houd er in die laatste gevallen rekening mee dat je er ook groot beddengoed bij nodig hebt, met zo’n 240 tot 260cm breedte.
 • Lengte: 200 tot 220 centimeter

  Standaard zijn de eikenhouten bedden 200 centimeter lang, als gebruikelijke maat in Nederland. En ben je langer dan 180 tot 185cm of zelfs langer dan 190 tot 195cm? Dan kun je gebruik maken van de bedden in 210 of 220 centimeter.

Tip: wil je het bed op maat laten maken? De meeste bedden kunnen we maken in precies de maat waar je naar op zoek bent, omdat we het eiken uitstekend voor je kunnen bewerken.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95