Ga naar de inhoud

Grote vloerkleden: in de woonkamer en in de slaapkamer

person

gussta

calendar_month 15/10/2021

Wie geniet er niet van grote vloerkleden? Wij kunnen het ons moeilijk voorstellen. Al begrijpen we ook dat je het misschien lastig vindt om hier de juiste keuze in te maken. Hoe leg je het kleed neer? Hoe groot moet het vloerkleed eigenlijk zijn? Als je voor de eerste keer een groot kleed koopt kan dat best lastig zijn. Daarom helpen we je ermee op weg.

En ben je benieuwd hoe groot die grote vloedkleden eigenlijk zijn? Ook dat leggen we je uit. Zo zorg jij ervoor dat je bij de bank en bij het bed een heerlijk kleed neerlegt. Dat zijn namelijk favoriete plekken waar de kleden geweldig tot hun recht komen. Je zorgt voor een aangename en knusse omgeving, om iedere dag blij van te worden. 

Sfeervol in de woonkamer

Het grote vloerkleed is allereerst een goed idee in de woonkamer. Dat geldt bij tegels en bij andere harde vloeren, net als voor hout, laminaat en zelfs voor PVC. In alle gevallen zorgt het kleed voor een huiselijke sfeer. Wij delen een paar handige tips om zelf te ontdekken waarom een kleed een goed idee is:

 • Creëer een zithoek
  Misschien heb je de bank nog tegen de muur staan, maar plaats je die liever in het midden van de kamer. Hoe zorg je er in dat geval voor dat duidelijk is waar de woonkamer begint. En waar de keuken of de eethoek eindigt? We houden van grote en open ruimtes, maar dat betekent ook dat de scheidingen tussen de diverse functies soms vager worden.
  Met een vloerkleed heb je de mogelijkheid om de scheiding subtiel aan te geven. Het kleed laat namelijk precies zien waar de woonkamer begint. Of beter nog, waar je de zithoek plaatst en gezellig bij elkaar komt om televisie te kijken of gewoon met elkaar te kletsen. 
 • Lekker zacht aan de voeten
  In praktische zin voelen de grote vloerkleden heerlijk zacht aan voor je voeten. Dat geldt natuurlijk voor de hoogpolige tapijten, al zorg je daar ook voor met een laagpolig of zelfs nog strakker model. Het zal hoe dan ook zachter zijn dan de vloer waarop je loopt. Daarom is het een goed idee om een kleed neer te leggen, bijvoorbeeld bij de bank of de stoel waar je graag op zit.
 • Contrast ten opzichte van de bank
  Ten slotte is het ook visueel een heel goed idee om gebruik te maken van de grote vloerkleden. Je zorgt daarmee bijvoorbeeld voor een interessant contrast ten opzichte van de bank. Dus heb je een donkere of bijzonder kleurrijke bank staan? Met het kleed eronder kun je juist de heel andere kant op. Gebruik een licht kleed of zorg voor een rustige (aardse) tint. Op die manier ontstaat er een mooi contrast, waarmee jouw zithoek als geheel meer aandacht trekt in jouw interieur. 

Knus in de slaapkamer

Daarnaast zijn de grote kleden op de vloer in de slaapkamer een heel goed idee. En dat is best een beetje dubbel, omdat jouw bed waarschijnlijk een groot deel van de ruimte inneemt. Vooral onze stoere houten bedden verdienen de aandacht. Het zou natuurlijk zonde zijn om het vloerkleed daar helemaal onder verscholen te laten gaan. 

Daarom delen we een paar handige tips met je. Zo zorg je ervoor dat het kleed een mooie aanvulling wordt op het bed dat je hebt staan. En zorg je in de slaapkamer voor een prachtig interieur, waarin zowel het bed als het kleed een belangrijke rol spelen. 

 • Eén of twee kleden?
  Met één kleed is het soms lastig om het aan beide kanten van het bed uit te laten steken. Je kunt er eventueel voor kiezen om twee kleden te gebruiken. Die kun je natuurlijk tegen elkaar aan leggen. Met de grote vloerkleden zorg je er dan zelfs onder het grootste bed voor dat er een sfeervol geheel ontstaat.
  Je kunt er ook voor kiezen om twee kleinere kleden te gebruiken. Leg ze bewust uit elkaar, niet eens bij elkaar in de buurt. Zo heb je links en rechts van het bed een fijn kleed, dat bijdraagt aan de uitstraling van jouw interieur. 
 • Deels onder het bed
  Ondanks dat je hierdoor een deel niet kunt zien is het toch een goed idee om de grote vloerkleden gedeeltelijk onder het bed te leggen. Leg ze er minstens zo ver onder dat je het einde daarvan niet kunt zien. Je zal merken dat op die manier zowel het bed, de slaapkamer als het kleed er mooier uit komen te zien. Het creëert een geheel dat door lijkt te lopen, ondanks het contrast dat je bijvoorbeeld aanbrengt. 
 • Lekker zacht aan je voeten
  Ten slotte is het vloerkleed in de slaapkamer natuurlijk lekker zacht aan je voeten. Kies dus een kleed waar je elke dag graag op uit bed wilt stappen. Of maak het hiermee extra aantrekkelijk om in bed te stappen, natuurlijk nadat je jouw sokken hebt uitgedaan. Het vloerkleed in de slaapkamer maakt de sfeer automatisch meer knus, vooral als je kiest voor een van de warme kleuren. 

Wat is een groot vloerkleed?

En zoek je naar de grote vloerkleden, maar weet je niet wat er eigenlijk geldt als ‘groot’? Zowel bij de bank in de woonkamer als bij het bed in de slaapkamer hangt dat af van de afmetingen van die meubels.

Dus heb je een grote hoekbak met een driezits en een tweezits? Kies een kleed dat minimaal 2 of 2,5 meter in het vierkant meet. En kies ook minimaal die afmeting als je een bed hebt dat 180 centimeter of breder is.  

Strak in stijl: hoe kies je uit de grote vloerkleden?

Doe online inspiratie op met de verschillende vloerkleden bij ons uit het assortiment. Kies voor de lichte kleuren die zorgen voor een fijn contrast. Of zoek het in de warme kleuren en zelfs de patronen die de slaapkamer of de woonkamer meer energie geven. Wij helpen je ideeën en inspiratie op te doen, voor precies de stijl waar jij naar op zoek bent. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95