Ga naar de inhoud

Het eikenhouten bed: tijdloze kracht van de natuur

person

Patrick Wessels

calendar_month 15/03/2024

Het eikenhouten bed: tijdloze kracht van de natuur

Het eikenhouten bed ademt pure kwaliteit. Bovendien toont het de tijdloze kracht van de natuur. Het zijn belangrijke redenen dat wij graag met het materiaal werken. Bovendien hebben we veel ervaring met hout, vooral met eiken. Dat betekent dat we het ontwerpproces tot in de puntjes beheersen. We bouwen bedden die er geweldig uitzien, die heerlijk slapen en die bovendien lang meegaan.

Eikenhout leent zich voor allerlei robuuste en degelijke toepassingen, waaronder een bed. We gebruiken bijvoorbeeld 14cm dik massief eikenhout. Daarmee bouwen we houten bedden die op alle fronten oersterk zijn. Ondertussen profiteren we van de natuurlijke schoonheid van dit materiaal. Dat komt voor sommigen door de knoesten, voor anderen door de kleur en weer voor anderen dankzij de natuurlijke uitstraling ervan. 

Waarom is eikenhout zo goed geschikt?

Wij werkten al veel langer met eikenhout, dus wisten dat dit goed geschikt zou zijn om er bedden van te bouwen. Het materiaal staat vooral bekend om de hardheid en de duurzaamheid. Dat maakt het een populaire keuze, waaronder voor bedden.

Wij bouwen eikenhouten bedden van hout van uitstekende kwaliteit. Daarbij letten we bijvoorbeeld op de natuurlijke nerfpatronen. Ze dragen op een mooie manier bij aan de uitstraling van het bed. De warme kleur van het hout vult dat op een geweldige manier aan. Er ontstaat een natuurlijke schoonheid, die je wat ons betreft met geen ander kunstmatig materiaal kunt evenaren. Vooral in de slaapkamer is het een prachtige keuze, omdat daar warmte en gevoel heel belangrijk zijn. Of zelfs verbinding met de natuurlijk, om heerlijk rustig te slapen.

Aan de andere kant is eikenhout voor een bed heel goed geschikt dankzij de duurzaamheid en kwaliteit. Het materiaal slijt niet of nauwelijks. Door de jaren heen behoudt het z’n vorm en de structuur, waardoor het bed er eigenlijk niet op achteruit gaat. Het is een heel stijlvolle, praktische én duurzame en degelijke keuze. Wat dat betreft investeer je eigenlijk in de slaapkamer van de toekomst.

Een bed in eikenhout gaat moeiteloos een leven lang mee, als je dat goed onderhoudt. Het onderhoud stelt gelukkig weinig voor, omdat het voldoende is om het hout goed schoon te houden. 

Ontwerpproces: van boom tot bed

Toch is het niet zo eenvoudig om een goed eikenhouten bed te bouwen. Dat heeft te maken met de verschillende stappen van het ontwerpproces.

  1. Selectie van kwaliteitseiken
    Bij Gussta beginnen we met de selectie van kwaliteitseiken. Dat is heel belangrijk, omdat dit uiteindelijk invloed heeft op de kwaliteit van het bed en de duurzaamheid daarvan. Daarom inspecteren we het hout, van leveranciers waarmee we al jaren samenwerken. We beoordelen het hout op de beste kwaliteit en de karakteristieke eigenschappen. Zo komen we tot de eikenhouten bedden, net als die in bijvoorbeeld oud eiken. 
  2. Bed ontwerpen
    Een bed is een bed, maar niet ieder bed is een eikenhouten bed van Gussta. We besteden veel tijd aan de ontwerpen van de bedden. Dat doen we visueel en esthetisch, maar ook praktisch en constructief. Op die manier bouwen we bedden die er geweldig uitzien én die op een goede manier in elkaar zitten. Dat voorkomt overmatig kraken. Het zorgt er in plaats daarvan voor dat je slaapt in een heerlijk bed, dat over jaren nog steeds lekker ligt.
  3. Hout op maat zagen
    Zodra we het hout voor een eikenhouten bed hebben geselecteerd en het ontwerp klaar is wordt het tijd om dat op maat te zagen. Dat moet heel nauwkeurig gebeuren, om het hout te verwerken tot de bedden die we bouwen. Het bed moet straks precies passen, om overmatig kraken te voorkomen. Wat dat betreft weten we hoe belangrijk het is om nauwkeurig te werken, dus houden we daar al bij het zagen rekening mee.
  4. Samenstellen
    Als het hout is gezaagd moet het bed worden samengesteld en worden gemonteerd. Dat werk bereiken we voor tot zover het kan. Uiteindelijk wordt het bed pas bij onze klanten thuis in elkaar gezet. Je kunt dat zelf doen, maar wij zijn je er natuurlijk ook graag mee van dienst. Zo weet je zeker dat het bed precies klopt, dankzij alle aandacht die wij eraan besteden.
  5. Optioneel: afwerken
    Eventueel kun je het bed af laten werken, bijvoorbeeld met een blanke lak, een greywash of iets anders. Dat doen we op voorhand, door het hout daarmee te behandelen. Het eikenhout is ook goed geschikt om onbehandeld te gebruiken. Toch bieden we de mogelijkheid, zodat het eikenhouten bed precies de uitstraling krijgt die je mooi vindt. 

Helemaal naar wens

Uiteindelijk is het belangrijk dat het bed vooral helemaal naar wens is. Dat bereiken we door verschillende mogelijkheden te bieden, bijvoorbeeld voor de afmetingen. Dus zoek je een bed in 160 x 200? Of in 210 of 220 centimeter lengte? Of in 140, 180 of 200 centimeter breedte? Geen probleem, wij bouwen de bedden op de manier die jij wenst.

Bovendien kunnen we het hout alvast beitsen. Of heb je de keuze uit verschillende soorten hoofdborden. Zo stel je eenvoudig het bed samen waar jij blij van wordt. Wij bouwen een eikenhouten bed, op de manier zoals jij graag wilt. 

Eenvoudig onderhoud: houd het eikenhouten bed mooi

Het eikenhouten bed is uiteindelijk vooral een investering in de toekomst. Het onderhoud is gelukkig niet ingewikkeld. Het is voldoende om het hout regelmatig af te stoffen met een zachte doek.

Vermijd je daarnaast de blootstelling aan direct zonlicht en te veel vochtigheid? Dan blijft het hout van goede kwaliteit en hoef je er verder eigenlijk niets aan te doen. Een behandeling met wat houtolie of een wax kan op termijn helpen voor de voeding en om de rijke kleur te behouden.

Bestel je een eikenhouten bed bij Gussta? Dan vertellen we je er natuurlijk graag meer over. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95