Ga naar de inhoud

Natuurlijk wonen: een oase van rust en natuur in huis

person

Patrick Wessels

calendar_month 15/11/2023

Natuurlijk wonen verovert de harten van steeds meer mensen. Het transformeert huizen in serene en aardse oases. Wij begrijpen bij Gussta die voorliefde voor de natuur wel. Daarom helpen we dat graag te verwerken met natuurlijke elementen in het interieur.

Natuurlijk wonen brengt een stukje buiten naar binnen, creëert harmonie en biedt een kalmerende, bijna therapeutische sfeer in je leefruimte. In deze blog duiken we diep in de essentie van natuurlijk wonen. Je ontdekt hoe je met eenvoudige aanpassingen en de juiste materialen, zoals hout, steen en linnen, jouw huis niet alleen esthetisch verrijkt, maar ook een gezondere en meer ontspannen omgeving creëert. Laat je inspireren door de natuurlijke schoonheid en eenvoud, en ontdek hoe je deze stijl of andere trends moeiteloos integreert in jouw eigen huis.

Wat is natuurlijk wonen?

Natuurlijk wonen draait om harmonie en verbinding met de natuur, rechtstreeks vanuit je eigen huis. Deze stijl legt de nadruk op het gebruik van organische materialen zoals hout, steen, bamboe, en linnen, en combineert deze met een rustig, aards kleurenpalet. Je creëert hiermee een sfeer van rust en eenvoud, waarbij elk element zorgvuldig is uitgekozen om een gevoel van balans en sereniteit te brengen.

De oorsprong van deze trend vind je in de jaren 70, toen er een groeiend bewustzijn ontstond over duurzaam leven en de impact van onze leefomgeving op ons welzijn. Inmiddels heeft natuurlijk wonen zich ontwikkeld tot een tijdloze stijl die perfect aansluit bij de hedendaagse behoefte aan een duurzaam en mindful leven.

Door natuurlijke materialen en kleuren in je huis te integreren, nodig je de kalmerende invloed van de natuur uit in je dagelijkse leven. Denk aan een houten salontafel die warmte en karakter toevoegt, of linnen gordijnen die zacht natuurlijk licht filteren. Elk element in natuurlijk wonen helpt je om een oase van rust in je eigen huis te creëren.

De belangrijkste eigenschappen van natuurlijk wonen

Natuurlijk wonen gebruikt materialen die rechtstreeks uit de natuur komen, zoals hout, steen, bamboe, linnen en katoen. Deze elementen brengen de kalmerende sfeer van de buitenwereld naar binnen, waardoor je huis een oase van rust wordt. Begin met een basis van houten meubels, bij voorkeur in lichte of middentonen, om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Voeg accenten van steen en bamboe toe voor een vleugje elegantie en natuurlijke charme.

Je kleurenpalet speelt ook een cruciale rol. Kies voor aardetinten en zachte, neutrale kleuren. Deze kleuren vormen niet alleen een serene achtergrond voor je interieur, maar versterken ook het gevoel van verbondenheid met de natuur. Denk aan zandbeige, zachtgroen, hemelsblauw en warm grijs. Deze kleuren combineren prachtig met je natuurlijke materialen en creëren een harmonieus geheel.

Vergeet ten slotte niet de kracht van planten. Ze zijn niet alleen decoratief, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit en voegen levendigheid toe aan elke kamer. Kies voor diverse soorten, van grote, bladrijke planten tot kleine, luchtzuiverende exemplaren. Plaats ze in potten van organische materialen zoals terracotta of gerecycled glas om je natuurlijke thema compleet te maken. En als laatste, voeg natuurlijke decoratieve elementen toe zoals houten schalen, stenen beeldjes, of kunstwerken van natuurlijke vezels. Elk stuk draagt bij aan een gevoel van rust en verbinding met de natuur. Met deze tips transformeer je je huis tot een natuurlijke, serene ruimte waar je elke dag van geniet.

Tips om een natuurlijk interieur te creëren

Je creëert een natuurlijk interieur vanuit eenvoud en verbinding. Start daarom met materialen die niet alleen mooi, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Denk hierbij aan gerecycled hout voor je meubilair, organisch linnen voor gordijnen en katoen voor kussens. Deze materialen brengen niet alleen een stukje natuur in huis, maar verkleinen ook je ecologische voetafdruk.

Kleur speelt een sleutelrol in het natuurlijk inrichten van je huis. Ga voor aardetinten zoals zandbeige, bosgroen of steengrijs om een rustgevende sfeer te creëren. Deze kleuren harmoniëren prachtig met natuurlijke materialen en brengen een gevoel van buiten naar binnen.

In je woonkamer voeg je natuurlijke elementen toe door middel van houten meubelstukken of een juten vloerkleed. Voor de slaapkamer kies je voor beddengoed van organisch katoen of bamboe, wat zorgt voor een comfortabele en rustgevende slaapomgeving. In de keuken kun je houten snijplanken en natuurstenen aanrechtbladen overwegen, die zowel functioneel als stijlvol zijn.

Natuurlijk wonen trends: inspiratie

Interessant is bijvoorbeeld de opkomst van milieuvriendelijke stoffen zoals biologisch linnen en bamboe, die niet alleen de aarde sparen, maar ook een ongeëvenaarde natuurlijke esthetiek in je huis brengen. De kleuren zijn zachter geworden, met aardse tinten die zorgen voor een rustgevende ambiance.

Interieurontwerpers en huiseigenaren die deze trend hebben omarmd, delen unieke inzichten. Zo vertelt interieurontwerper Emma Jansen: “Het integreren van natuurlijke elementen zoals hout en steen, gecombineerd met levend groen, creëert een oase van rust in elk huis.” Veel van deze woningen laten zien hoe je met slimme, natuurlijke decoraties – denk aan drijfhouten kunstwerken of jute vloerkleden – een statement maakt zonder de ruimte te overladen.

Daarnaast is er ook sprake van een verschuiving naar multifunctionele meubels die zowel esthetisch als praktisch zijn. Die zijn perfect voor de moderne, bewuste consument. Denk aan elegante, modulaire zitmeubelen gemaakt van natuurlijke vezels, die je gemakkelijk aanpast aan verschillende ruimtes en behoeften. Deze trends in natuurlijk wonen bieden je de kans om je huis te transformeren in een harmonieuze, duurzame leefomgeving waar je elke dag van geniet.

Natuurlijk wonen met een houten bed

En wil je het natuurlijk wonen verder doortrekken naar de slaapkamer? Kies dan voor een houten bed. Het is de mooiste en meest natuurlijke keuze, waarbij je kiest uit allerlei stijlen en soorten.

Het bed van hout is een natuurlijk rustpunt in de slaapkamer. Maak het leuker en comfortabeler om naar bed te gaan. En geniet van een stijlvol design, bijvoorbeeld met een bed dat boven de grond lijkt te zweven. Op die manier integreer je de natuurlijke woonstijl met een bed van bijzonder goede Nederlandse kwaliteit. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95