Ga naar de inhoud

Satijnen dekbedovertrek: wat maakt dit materiaal zo comfortabel en mooi?

person

gussta

calendar_month 27/11/2022

Een satijnen dekbedovertrek is voor veel mensen de favoriete keuze. Wat maakt dit materiaal zo comfortabel, zo mooi en daarmee zo populair? We leggen het je graag uit. Wist je bijvoorbeeld dat satijn eigenlijk helemaal geen materiaal is? Maar dat het gaat om een weeftechniek? Dat betekent dat satijn er is als katoen-satijn en bijvoorbeeld polyester-satijn. In de beide gevallen kun je rekenen op vergelijkbare eigenschappen. Al zorgen de materialen die er gebruikt worden ook voor een uniek karakter van een dekbedovertrek in satijn. 

We leggen je graag uit wat satijn precies is, en hoe het meestal wordt gemaakt van katoen. Er geldt bovendien wat bijgeloof rondom dit materiaal. Zorg dat je goed weet wat je van satijn kunt verwachten, zodat je een goede keuze kunt maken ten opzichte van (regulier) katoen en bijvoorbeeld flanel of de andere materialen die er beschikbaar zijn.

Wat is satijn? 

We beginnen met een stukje uitleg, namelijk over wat satijn precies is. Anders dan wat veel mensen denken is het geen materiaal op zich. Je kunt geen ‘satijn kopen’, om dat vervolgens te verwerken tot een dekbedovertrek. In plaats daarvan gaat het om een weeftechniek, van het gebruikte materiaal. Als je kiest voor een dekbedovertrek van satijn zeg je daarmee nog niets over het materiaal zelf, maar wel over de manier waarop het geweven werd.

Om satijn te weven lopen er vier inslagdraden over één kettingdraad. Die combinatie is belangrijk, omdat dat uiteindelijk zorgt voor de mooie glans die zoveel mensen waarderen. Daarnaast maakt dit het mogelijk om de verschillende garens heel dicht op elkaar te weven. Dat zorgt voor een soepele stof, die lekker comfortabel slaapt. Door het materiaal op deze manier te weven ontstaat er een comfortabel, glanzend en soepel geheel. En dat noemen we satijn, bijvoorbeeld op basis van katoen of polyester.

Tip: wil je satijn wassen? Het is verstandig om rekening te houden met een paar handige tips, die we in een eerder artikel al eens uitlegden.  

Vaak gemaakt van katoen

Nu je weet dat satijn geen materiaal op zich is leggen we je graag uit over de materialen die er worden gebruikt. Vaak gaat het om katoen, waardoor je eigenlijk katoen-satijn kiest. Het is een hoogwaardige keuze, omdat het katoen op de speciale manier geweven wordt. Dat kost meer tijd en vraagt om specialistisch werk, om uiteindelijk tot de fijne eigenschappen van het materiaal te komen. Als het ware is satijn een luxere versie van het reguliere katoen dat je kent, omdat het op een andere manier verwerkt wordt.

Je kunt ook kiezen voor polyester-satijn, net als een aantal andere combinaties. In dat geval wordt er een andere stof gebruikt als basis, die vervolgens op de specifieke manier wordt geweven. Ook dat levert heel aangename eigenschappen op. Toch bepaalt het gebruikte katoen of bijvoorbeeld polyester of het materiaal lekker verkoelend werkt, warmer aanvoelt en bijvoorbeeld goed ademt en de temperatuur kan reguleren.

Tip: zie je dat een dekbedovertrek 100% satijn is? Dat zegt dus niet zoveel over het materiaal en over de eigenschappen van de bewerkte stof. Kijk goed of het gaat om katoen-satijn, om polyester-satijn of om een ander materiaal. Dat bepaalt uiteindelijk of je er lekker onder zal slapen. 

Fijn materiaal met wat bijgeloof

We zijn natuurlijk ook even in de historie van satijn gedoken, gecombineerd met wat bijgeloof vanuit vroeger. Er werd bijvoorbeeld wel gezegd dat iedereen die sliep onder een dekbedovertrek van satijn uiteindelijk zijdezacht en glanzend haar zou krijgen. Mensen gingen er vanuit dat de eigenschappen van het materiaal uiteindelijk over zouden gaan op de persoon die eronder sliep, in dit geval specifiek het haar. Ook werd er van satijn gezegd dat het zou bijdragen aan een gezicht met minder rimpels en een zuivere huid in het algemeen. Die claims kunnen we helaas niet hard maken, maar wellicht is het de moeite waard om het in ieder geval te proberen.

Het klopt wel dat de zachte glans en gladde binding van satijn ervoor zorgen dat een overtrek voor jouw dekbed van satijn heel soepel over de huid heen glijdt. Als dat voorkomt dat er rimpels in de huid ontstaan of dat het haar vet wordt zou het zomaar eens kunnen helpen. Wat dat betreft kun je zomaar rekenen op glanzend haar zonder klitten en een mooiere huid, terwijl je bovendien kiest voor een materiaal om heerlijk comfortabel onder te slapen. 

Tip: sommigen halen satijn en zijde nog wel eens door elkaar. Houd er rekening mee dat satijn een weeftechniek is, terwijl zijde daadwerkelijk een natuurproduct is. Zijde heeft ook een glanzend karakter, dus lijkt wat dat betreft op de weeftechniek. En sterker nog, je kunt satijn laten maken van zijde. In dat geval gaat het om een dekbedovertrek van 100% zijde, die is geweven zoals satijn en daardoor extra glans heeft. 

Satijnen dekbedovertrek kopen

Wil je een satijnen dekbedovertrek kopen, vanwege de comfortabele eigenschappen of omdat je de glans gewoon heel mooi vindt? Het is in de beide gevallen een goed idee om de dekbedovertrekken te bekijken. Dan vind je ook meteen een aantal andere fijne en mooie materialen, die goed geschikt zijn om jouw bed heel fijn mee op te maken.

We inspireren je graag met de verschillende materialen. Bovendien bestel je zowel in satijn als in de andere materialen eenvoudig een overtrek in precies de afmetingen die je nodig hebt voor jouw dekbed. Wij gaan ermee aan de slag, en zorgen ervoor dat je jouw bestelling snel in huis hebt. Dat betekent dat je jouw bed er snel mee op kunt maken, eventueel na het satijnen dekbedovertrek eerst een keer te hebben gewassen.  

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95