Ga naar de inhoud

Wat is een lekker zachte stof voor een dekbedovertrek?

person

gussta

calendar_month 02/03/2021

Je wilt slapen onder een lekker zachte stof voor een dekbedovertrek: wat is dan de beste keuze? Zelfs op een stoer houten bed lig je natuurlijk het liefst lekker zacht. Onder een fijn materiaal waaronder je het niet te warm zal krijgen, maar waar je wel lekker in ‘onder de wol’ kunt kruipen.

Je hebt natuurlijk de keuze uit katoen, dat geldt als het belangrijkste natuurlijke materiaal hiervoor. Maar wist je dat ook katoen er in allerlei varianten is? Zelfs flanel is er een variatie op. Wij zetten de verschillende stoffen voor je op een rij, zodat je daar het meest zachte materiaal voor de dekbedovertrek uit kunt kiezen. 

Fijne materialen: 9 op een rij

Met alle keuze die je hebt uit materialen voor een dekbedovertrek kan dit best lastig zijn. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij, zodat je daar de meest lekker zachte stof uit kunt kiezen:

  • Katoen
  • Flanel
  • Linnen
  • (Katoen)satijn
  • Percal katoen
  • Gemengd katoen (polykatoen)
  • Micropercal (microvezel)
  • Twill katoen
  • Renforce katoen

1. Katoen

Het dekbedovertrek van katoen is de meest populaire keuze, maar niet per se de meest zachte. De stof is goed geschikt voor overtrekken. Er wordt ontzettend veel gebruik van gemaakt, waardoor je daarvoor bovendien een lage prijs betaalt.

Let onder andere goed op de kwaliteit van het katoen. Naarmate er meer garen gebruikt wordt zal de stof fijner aanvoelen en is de kwaliteit beter. Dit hangt in de meeste gevallen samen met de prijs van de overtrek. 

Tip: het grote voordeel van katoen is dat dit ook in de warme maanden relatief koel aan zal voelen. Hier staat tegenover dat het materiaal wat ruw kan aanvoelen, waardoor het geen lekker zacht materiaal is als dekbedovertrek voor op je houten bed.

2. Flanel

Flanel voelt heel zacht aan, dus is in dit geval een betere keuze dan katoen. Tenminste, dan het origineel katoen. Ook flanel is namelijk katoen, al gaat het in sommige gevallen om wol. Het gaat om de specifieke weving van het materiaal, dat leidt tot flanel. Het gaat om de linnen- of keperbinding. Hierbij worden één of twee kanten van het materiaal licht geruwd. Het gevolg daarvan is dat dit juist zachter zal aanvoelen. 

Tip: houd er rekening mee dat flanel over het algemeen wat warmer zal aanvoelen. De stof warmt zich op aan je lichaam, daarom worden er ook veel pyjama’s van gemaakt. 

3. Linnen

Linnen is lekker luchtig en daarom goed geschikt voor op warme (zomer)dagen. De stof heeft van zichzelf een natuurlijke en casual uitstraling. Bovendien is het een heel duurzame keuze, waar je een lange tijd gebruik van kunt blijven maken. 

Over het algemeen voelt linnen wat zachter aan dan katoen. Houd er wel rekening mee dat het normaal gesproken niet zo zacht is als bijvoorbeeld flanel, als je daar specifiek naar op zoek bent.

4.(Katoen)satijn

De meest gladde stof voor een dekbedovertrek is misschien wel (katoen)satijn. Het is een luxe en gladde stof, waar veel mensen heerlijk onder slapen. De manier van weven zorgt voor zowel de glans en de luxe afwerking als voor het zachte gevoel.

Satijn is van zichzelf geen stof, omdat de benaming is afgeleid van het Franse satin. Dit staat voor een glanzende, zijden stof. Het heeft betrekking op de mooie uitstraling van het materiaal, dat bovendien heel zacht aanvoelt en dus goed geschikt is om comfortabel onder in slaap te vallen. 

Tip: sommigen moeten even wennen aan deze stof, omdat het wat glibberig aan kan voelen. 

5. Percal katoen

Percal katoen komt dicht in de buurt bij gladde stoffen zoals satijn. Het is een zeer hoge kwaliteit katoen, die op een speciale manier geweven is. De kwaliteit is hoger dan die van zowel regulier katoen als satijn.

De stof is niet zo zacht en glad als satijn en er is ook geen sprake van de luxe glans daarover. Wel is het een zeer hoogwaardig materiaal, dat daarom goed geschikt is om het bed mooi mee op te maken. 

 6. Gemengd katoen (polykatoen)

Gemengd katoen of polykatoen wordt steeds vaker gebruikt om dekbedovertrekken van te maken. Het gaat over het algemeen om een samenstelling van katoen met polyester. De beiden zorgen samen voor een kwaliteit die zit tussen die van katoen en micropercal of microvezel. Het is geen uitgesproken zachte stof, waardoor dit een minder geschikte keuze is als je daar naar op zoek bent. 

7. Micropercal (microvezel)

Micropercal is de kunstmatige en synthetische variant op katoen. Het materiaal heeft eigenschappen die lijken op die van katoen. Het grote voordeel hiervan is de lagere prijs, om het bed op een meer voordelige manier op te maken.

Er wordt ook wel gesproken van microfaser, microfiber en microperkal. In alle gevallen gaat het om een synthetische stof, die daardoor wat warmer aan kan voelen. Het materiaal is voor sommigen erg glad, waardoor dit wel degelijk zacht kan aanvoelen. 

8. Twill katoen

Twill katoen wordt gemaakt met een keperbinding. Dit leidt bij deze stof voor het dekbedovertrek tot een diagonale streep door het materiaal. Het voordeel van dit materiaal is dat het wat voller, dikker en bovendien zachter zal aanvoelen. Het kreukt ook minder, waardoor het makkelijker is om het bed er mooi mee op te maken. 

9. Renforce katoen

Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van Renforce katoen voor dekbedovertrekken. Het gaat om een versteviging en versterking. Het katoen is steviger, waardoor dit langer mee gaat en niet zo hard zal slijten. De eigenschappen zijn verder vergelijkbaar, waardoor dit niet bepaald een zachte stof is om onder te slapen. 

Lekker zachte stof voor een dekbedovertrek

Dus zoek je een lekker zachte stof voor een dekbedovertrek? Je kunt het best gebruik maken van satijn, percal katoen of twill katoen. Het zijn de typische zachte keuzes, waaronder je heerlijk comfortabel zal slapen.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95