Ga naar de inhoud

Een houten bed: dat bouw je toch gewoon zelf?

person

Patrick Wessels

calendar_month 15/10/2023

Een houten bed bouw je gewoon zelf, toch? Wie het hout bestelt en zelf handig is kan daarmee prima aan de slag. Er zijn online bouwtekeningen beschikbaar, zodat je precies het bed bouwt waarin je graag wil slapen. Je kiest zelf het ontwerp en bijvoorbeeld de breedte, precies zoals jij het in gedachten hebt.

Wij leggen je graag uit hoe je een houten bed bouwt. Dat doen we namelijk al sinds 2007, vanuit vakmanschap en pure passie voor hout. En natuurlijk kun je dat bed gewoon zelf bouwen, maar onderschat tegelijkertijd niet dat het een vak is. Een houten bed luistert heel nauw, bijvoorbeeld om te veel kraken te voorkomen en het bed op een duurzame, degelijke en robuuste wijze in elkaar te zetten.

Zelf een houten bed bouwen

Dus wil je zelf een houten bed bouwen? Houd er rekening mee dat de kwaliteit van het hout én het drogingsproces bepaalt hoeveel het bed straks kraakt. Zorg er dus voor dat je goed hout inkoopt, en dat je een degelijk plan maakt om het bed stevig in elkaar te zetten.

Wij bouwen robuuste en degelijke bedden, die we zelfs optisch laten zweven boven de grond. Als dat nog wat te hoog gegrepen is kun je het jezelf natuurlijk makkelijker maken. Maar houd er rekening mee dat een bed een serieus meubel is, dat vraagt om vakmanschap om het goed voor elkaar te krijgen. 

Stappenplan: bouwen in minimaal 11 stappen

Benieuwd hoe jij zelf een houten bed kan bouwen? We leggen het je uit:

 1. Maak een ontwerp
  Begin met het ontwerp, dus hoe het bed eruit gaat zien. Bouw je een eenpersoonsbed of een tweepersoonsbed? En wil je daar meteen opbergruimte in opnemen? Denk erover na, maak het ontwerp en zorg dat je een duidelijke tekening hebt van wat je van plan bent.
  Vertaal dat ontwerp vervolgens naar een technische tekening, inclusief de precieze afmetingen. Die heb je nodig om het hout en andere materialen in te kopen. 
 2. Stel een planning op
  Maak een planning, vanaf de inkoop van de materialen tot en met het uiteindelijke afwerken van het bed. Gebruik de stappen hieronder om een idee te krijgen van wat er allemaal bij komt kijken. Neem er steeds ruim de tijd voor, om te voorkomen dat je planning overboord moet zodra er iets niet helemaal op rolletjes loopt. 
 3. Regel de inkoop van het hout
  De inkoop van het hout is het belangrijkste voor jouw houten bed. Koop hout van goede kwaliteit in, en zorg dat je er voldoende van inkoopt. Door dat in één batch te doen gebruik je steeds hetzelfde hout, dus ziet het bed er straks het mooist uit.
  Koop daarnaast de andere materialen in die je nodig hebt, bijvoorbeeld voor de versteviging van het frame, voor de bevestiging van de materialen en voor de verbindingen die je gaat maken. 
 4. Teken de voorbereidingen af
  Start met de voorbereiding zodra je het hout en de andere materialen voor het houten bed ontvangt. Meet en markeer de houten planken. Teken alles netjes af, en loop het nog een keer na. Voorkom op die manier dat je straks zaagt waar dat niet moest, waardoor je alsnog nieuw hout moet bestellen. 
 5. Zaag het hout op maat
  Zaag het hout dat je nodig hebt voor het houten bed op maat. Snij recht en nauwkeurig, eventueel met hulp van een houtzagerij. Het luistert straks heel nauw om het bed goed in elkaar te zetten. Sta jezelf niet te veel speling of afwijkingen toe, om later niet in de problemen te komen. 
 6. Monteer de basis
  Zet de basis van het bed in elkaar. Begin met het hoofdeinde en het voeteneinde. Verbind die met de rest van de delen van het bed, waardoor het geheel vorm krijgt. Hierbij kun je wel wat hulp van anderen gebruiken, om alles goed op z’n plek te houden.
 7. Verbind de rest van het frame
  Verbind daarna de rest van het frame, door je op de zijrails te richten. Hierbij is het nog belangrijker om dat samen te doen. Zo zorg je ervoor dat je alles haaks en stevig monteert, waardoor het allemaal precies past. 
 8. Verstevig het houten bed
  Verstevig vervolgens het houten bed. Voeg aan de onderzijde latten of andere verstevigingen toe. Op die manier bied je vanuit het midden van het bed extra ondersteuning, die je straks nodig hebt als je erop gaat liggen.
 9. Test de stevigheid
  Test daarna pas de stevigheid van het bed. Controleer ook of er geen sprake is van wiebelen. Als het goed is past het allemaal perfect, maar dat valt in de praktijk soms tegen. 
 10. Schuur en werk af
  Schuur het hout van het bed, om dat netjes af te werken. Zorg dat alle randen mooi glad zijn. Start met een grove korrel en werk toe naar een fijnere korrel, voor het mooiste resultaat. 
 11. Breng verf, beits of lak aan
  Breng ten slotte verf, beits of lak aan op het houten bed. Op die manier geef je het de kleur, afwerking en/of bescherming die jij mooi en belangrijk vindt. 

Vanuit vakmanschap en passie voor hout

Dat zijn 11 stappen die je niet in de koude kleren gaan zitten, toch?

Daarom hebben wij er ons vak van gemaakt, sinds 2007. We bouwen houten bedden van massief eikenhout, steigerhout en een aantal andere houtsoorten. Zo bouwen we een houten bed voor ieder budget, altijd op basis van een robuust en stevig design. Voor de versteviging gebruiken we stalen frames, waarbij we de constructieve delen onzichtbaar aanbrengen.

We verwerken stalen details, bouwen bedden die boven de grond lijken te zweven en combineren de bedden met bijpassende nachtkastjes. Wij hebben er ons vak van gemaakt, vanuit de pure passie voor hout. Daardoor bouwen we bedden zoals jij die zoekt, precies in de maat die in de slaapkamer past.

Houten bed kopen

Wil je een houten bed kopen, zonder dat je dat zelf hoeft te bouwen? Maak het jezelf makkelijk, met een bed dat dankzij de hoge kwaliteit jaren mee kan. Ontdek ons uitgebreide assortiment met houten bedden

Wij zijn jouw specialist, gewoon vanuit Nederland. Daar bouwen we de bedden en daar bedenken we de nieuwe ontwerpen. Wil je dat zelf een keer komen bekijken? Maak een afspraak bij ons in de showroom, dan ontvangen we je graag. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95