Ga naar de inhoud

Eikenhouten bed: massief of niet?

person

gussta

calendar_month 15/12/2022

fmd_bad

Tip

Is de slaapkamer wat kleiner en wil je toch graag een groot bed plaatsen? Ook dan is het heel interessant om de lage instap te gebruiken. Het lagere bed oogt wat minder groot, zelfs als je kiest voor meer breedte. Je ligt lekker comfortabel, terwijl de verhoudingen in de slaapkamer goed blijven.

Stel dat je denkt aan een eikenhouten bed: kies je die dan massief of niet? Het is een belangrijke keuze, omdat dit bepaalt hoe het bed is opgebouwd en wat je daarvan mag verwachten. Dus als je droomt van een nieuw bed is het de moeite waard om je daarin goed te verdiepen. Wij leggen je uit over massief eikenhout dat we gebruiken, waarmee we bij Gussta bekendstaan om de beste houten bedden. 

De keuze voor massief (eiken)hout draagt enorm bij aan de sfeer in de slaapkamer. Sterker nog, het bed is het belangrijkste dat je daarvoor uitkiest. Als het bed klopt wordt het een stuk makkelijker om daar de overtrek en de kussens bij te zoeken, net als eventuele nachtkastjes en andere accessoires die je in de slaapkamer hebt staan. 

Wat is een massief houten bed?

Of er sprake is van een massief houten bed is eigenlijk heel eenvoudig na te gaan. Als het bed gemaakt is van alleen maar hout, zonder opvulling met andere materialen spreken we van massief hout. Uiteraard is dat wat we doen bij Gussta, omdat we daar goed in zijn en omdat we altijd kiezen voor de beste kwaliteit.

Dat doen we bijvoorbeeld voor een industrieel bed in eiken, en voor de andere houten bedden in eikenhout die we maken. De bedden versterken we overigens met staal, maar dat gaat om een extra constructie die we gebruiken om het bed een nog langere levensduur te geven.

Er zou geen sprake zijn van een massief houten bed als het gaat om eikenhout dat op een ander materiaal wordt gezet. De combinatie van die twee maakt het een niet massief houten bed, iets dat we bij Gussta niet doen. In plaats daarvan gebruiken we alleen eikenhout voor de eikenhouten bedden, eventueel met een stalen frame voor meer stevigheid.  

Meer technisch gaat het om fineerlagen als alternatief voor massief eiken. Wij gebruiken het massieve eikenhout, omdat we de kwaliteit daarvan beter vinden dan fineer. Het geheel is een stuk krachtiger en het is mogelijk om eventuele beschadigingen makkelijk weg te werken. Al geeft een deukje het bed als geheel soms juist meer karakter, dat laten we graag aan onze klanten. 

Het hout blijft ondertussen altijd een beetje werken, al beperken we dat natuurlijk tot een minimum. Dat doen we door hout te gebruiken dat we terug laten drogen tot 12% vochtigheid. Op die manier werkt het hout nog maar minimaal, dus ontstaan er weinig tot geen vervormingen en voorkomen we bijvoorbeeld ook overmatig kraken.

Eikenhout en andere houtsoorten

Als je denkt aan een massief houten bed kan dat in eiken, net als in andere houtsoorten. Dus denk je aan een eikenhouten bed, maar ben je ook benieuwd naar de alternatieven die er beschikbaar zijn? We gebruiken bijvoorbeeld ook wel vurenhout en steigerhout. Dat doen we ook massief, omdat we op die manier een zo sterk mogelijk geheel creëren.

Of we nu een eikenhouten bed maken of een ander massief hout gebruiken, je kiest altijd voor de beste kwaliteit. Dat geldt voor het bed en voor de afwerking, dat staat namelijk los van het type hout dat we gebruiken. Eikenhout heeft voor het bed vaak een heel specifiek karakter, wat veel van onze klanten waarderen. Ook de andere houtsoorten hebben hun unieke eigenschappen, dus het is zeer de moeite waard om ook dar naar te kijken.

En wil je het hout laten bewerken, bijvoorbeeld met een white wash, een grey wash of een blanke lak? Het is voor het bed in principe niet nodig. Een eikenhouten bed blijft mooi van zichzelf, en wordt door de tijd heen eigenlijk alleen maar mooier. Toch kun je ervoor kiezen om het hout te laten bewerken, als je dat mooier vindt of als dat je een geruststellend gevoel geeft. Uiteraard kunnen we je daarover adviseren, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn en je daar zelf een keuze uit kunt maken. 

Geweldig voor de garantie

Onderaan de streep is een eikenhouten bed een geweldige keuze voor de garantie. Dat komt door de lange levensduur van het materiaal. Uiteraard geldt dat zowel voor nieuw eiken als voor het oud eiken dat we gebruiken. Dat hout heeft al een leven achter de rug, en heeft de tand des tijds dus al een keer goed doorstaan. Wat dat betreft heeft het zich bewezen, dus is het goed geschikt om daar een bed van te maken.

Bijkomend voordeel is dat eikenhout natuurlijk een natuurlijk materiaal is. Dit betekent dat het moeiteloos opgaat in de rest van het interieur, en op die manier heel mooi oogt. Dat geldt bij moderne elementen en bij meer klassieke interieurs, zodat je daar meerdere kanten mee op kunt. Het betekent in de praktijk dat het eikenhouten bed bij veel mensen blijft staan, als ze ervoor kiezen om alles anders te doen.

Dus zoek je naar een bed in eikenhout dat lang meegaat? Dankzij onze massieve bedden is dat precies waar je voor kiest. Zo maak je daarmee een goede keuze, als je er nu voor wilt zorgen dat je daar jarenlang lekker in kunt blijven slapen. 

Eikenhouten bed kopen

Je hebt binnen onze houten bedden de keuze uit verschillende soorten hout. En als je kiest voor eikenhouten bedden betekent dat vervolgens dat er meerdere mooie modellen beschikbaar zijn.

Kies een model dat je aanspreekt, geef aan in welke maat je het bed wilt laten maken en we gaan er graag voor je mee aan de slag. Zo realiseren we het bed waarin jij wilt slapen, in eikenhout van de beste kwaliteit. Het is een keuze voor nu en voor de toekomst, dankzij materialen die lang meegaan en die met de tijd eigenlijk alleen maar mooier worden.  

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95