Ga naar de inhoud

Hoe hoog moet een nachtkastje zijn?

person

gussta

calendar_month 22/07/2019

‘Hoe hoog moet een nachtkastje zijn?’ Het is een vraag die we regelmatig krijgen, en waar natuurlijk niet één antwoord voor geldt. Sommigen slapen liever met een laag nachtkastje, terwijl anderen de hoogte heel belangrijk vinden. Gelukkig is het wel mogelijk om wat richtlijnen te geven, aan de hand van bijvoorbeeld het type bed waarin je slaapt. Een hoger bed vraagt om een hoger kastje, terwijl de hoogte bij een lager bed juist een beetje verstorend zal werken.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de manier waarop je het nachtkastje wilt gebruiken. Sommigen zoeken naar een daadwerkelijk kastje met daarboven een lade, terwijl anderen voldoende hebben aan een plank om een paar spullen op te leggen. Aan de hand van die eigenschappen en het gebruik dat je voor ogen hebt kun je veel makkelijker een keuze maken.

En wil je er zeker van zijn dat de hoogte van het nachtkastje klopt met het bed dat je hebt staan? In een aantal gevallen kun je gebruik maken van zwevende nachtkastjes. Het is de makkelijkste manier om de twee delen van de slaapkamer netjes op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld in hout en in staal, als twee materialen waar we graag gebruik van maken. Je kiest daarmee voor de hoogste kwaliteit, in combinatie met een stoer en robuust design.

Type bed: de hoogte

Hoe hoog de nachtkastjes het best kunnen zijn hangt onder andere af van het type bed dat je hebt staan. Om met het hoogste bed te beginnen, de boxspring vraagt om behoorlijke nachtkastjes. Vooral de modellen op poten hebben een behoorlijke hoogte, waardoor het belangrijk is om daar in de kastjes in mee te gaan.

Een boxspringcombinatie bestaat uit de pootjes (10cm), een matrasbodem (20 – 25cm) een matras (20 – 25cm) en een eventuele topper (5 – 10cm). In het hoogste geval gaat het om 70cm hoogte. De nachtkastjes dienen minimaal 60cm hoog te zijn, om niet helemaal in het niet te vallen. Alleen op die manier hebben ze naast de boxspring voldoende body.

Aan de andere kant zijn er ook veel lagere bedden beschikbaar. De nachtkastjes hoeven dan natuurlijk ook niet zo hoog te zijn. Veel van de houten bedden zijn niet veel hoger dan 40cm. Het ziet er dan heel anders uit op het moment dat je er kastjes met een hoogte van 60cm naast zou zetten. Dat kan wel, maar moet goed passen bij het type bed dat je koopt.

De grove richtlijn is dat de kastjes ook wat hoger mogen zijn als je kiest voor een robuuste en stoere uitstraling. Op die manier heeft het bed relatief veel ‘body’, waardoor het verstandig is om dit ook in de kastjes terug te laten komen. En kies je aan de andere kant voor een meer stilistisch en minimalistisch bed? Probeer dan ook de nachtkastjes kleiner en lager te houden, zodat ze mooi met de rest in verhouding zijn.

Gebruik van het nachtkastje

Hoe hoog het nachtkastje moet zijn hangt ook af van de manier waarop je er gebruik van wilt maken. Combineer je hout en staal voor zowel een kastje als een lade, om er allerlei spullen in op te bergen? Een lade dient minimaal 15cm hoog te zijn en een kastje van minder dan 30cm hoog werkt over het algemeen niet praktisch. Dat betekent dat het gaat om minimaal 45cm hoogte, plus wat ruimte voor de planken of andere materialen die je gebruikt.

Heb je aan de andere kant voldoende aan alleen een plank om jouw telefoon op te leggen om die op te laden? Je bent dan volledig vrij in de hoogte die je kiest. Het is in dat geval ook goed mogelijk om een zwevend nachtkastje te gebruiken, dat je gewoon met het bed verbindt. Op die manier kun je het geheel op een stijlvolle manier laten ontwerpen, waarbij de kastjes goed passen bij het bed dat je hebt staan.

De hoogte van het nachtkastje kun je dus afstemmen op het type bed, net als op de manier waarop je er gebruik van maakt. Probeer daarnaast eens uit hoe jij bijvoorbeeld jouw telefoon van het kastje pakt als je wakker wordt. Stap je eerst uit bed? Dan is een lager kastje geen probleem. Pak je jouw telefoon of iets anders het liefst terwijl je nog ligt? Kies dan een wat hoger kastje. Op die manier kun je er veel makkelijker bij, waardoor je je ’s morgens niet in allerlei onmogelijke bochten hoeft te wringen.

Zwevend aan het bed

De makkelijkste (en volgens velen mooiste) keuze is om jouw nachtkastjes aan het bed te laten bevestigen. Er is dan sprake van zwevende kastjes, waarmee je er automatisch voor zorgt dat dit goed past bij het bed dat je hebt staan. Bovendien maakt dit het makkelijk om ’s morgens jouw spullen te pakken, ook als je op dat moment nog in bed ligt.

Houd er aan de andere kant wel alvast rekening mee hoeveel spullen je in het kastje op wilt bergen. Een zwevend kastje is beschikbaar met behoorlijk wat ruimte, maar dan moet de hoogte van het bed daar voldoende plaats voor bieden. In andere gevallen is er sprake van weinig hoogte of gaat het alleen om een plank. Als je jouw spullen in de slaapkamer uit het zicht op wilt bergen heb je daar een apart kastje of een aparte lade voor nodig.

Heb je vragen over over houten nachtkastjes of zoek je advies om de kastjes en het bed netjes op elkaar af te stemmen? Wij helpen je er graag mee op weg. Neem contact met ons op, dan helpen we je een goede keuze te maken voor zowel de nachtkastjes als het bed waarin je graag wilt slapen.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95