Ga naar de inhoud

Houten bed: afgewerkt met een matte lak

person

gussta

calendar_month 10/05/2017

Het houten bed hoef je standaard niet af te lakken. Alleen bij oud eiken adviseren we om dit te doen en dan bij voorkeur met een matte lak. Het grote voordeel van dit type lak is namelijk dat je de oorspronkelijke kleur van het hout daarmee goed kunt behouden. De lak is nauwelijks zichtbaar op het houten bed, terwijl dit er wel voor zorgt dat je veel minder last zal hebben van eventuele verkleuringen.

Oorspronkelijke kleur van het hout

Die verkleuringen zouden de kleur van het hout aan kunnen tasten. Door gebruik te maken van een matte lak blijft de oorspronkelijke kleur behouden en ontstaat er een beschermende laag. De lak is wat dat betreft niet bedoeld om de uitstraling van het hout te veranderen.

Let op: verkleuringen van het hout vinden zeer langzaam plaats, dit is een proces van meerdere jaren. In de meeste gevallen is dit met het blote oog niet of nauwelijks waar te nemen, zodat je een stuk niet-verkleurd hout naast het verkleurde hout zal houden.

Beschermlaag voor het houten bed

De matte lak die we adviseren om een houten bed in oud eiken te beschermen is een 2-componentenlak. Het is een product dat er eenvoudig voor zorgt dat bijvoorbeeld UV-straling door de zon zo min mogelijk invloed heeft op de kleur van het hout. In de lak zit een UV-filter, dat ervoor zorgt dat de straling het hout niet kan bereiken.

Het houten bed behoudt op die manier net als bij het onbehandeld steigerhout of reguliere eiken gemakkelijker z’n traditionele kleur. Op die manier is het bed over een aantal jaren nog net zo mooi als de eerste dag dat je erin ligt.

Verkleuring herstellen door opschuren

Het is overigens alleen de buitenste laag van het hout die verkleurt, dat is geen proces dat diep in het hout doorwerkt. Het grote voordeel daarvan is dat het bij een eventuele verkleuring van het hout voldoende zou zijn om het materiaal licht op te schuren. Door bijvoorbeeld een houten bed dat door de jaren heen toch verkleurd zou zijn licht op te schuren komt de oorspronkelijke kleur weer tevoorschijn. Op die manier is een bed van hout onafhankelijk van de eventuele behandeling altijd een duurzame keuze, die jarenlang een stoere verschijning in de slaapkamer vormt.

Houten bed kopen

Benieuwd naar de mogelijkheden met het houten bed, bijvoorbeeld op basis van de afmetingen en de uitvoeringen in de verschillende soorten hout? We werken met steigerhout, eiken en bijvoorbeeld oud eiken. We zorgen er daarmee voor dat het houten bed een bijzondere uitstraling met mooi karakter krijgt, waardoor het een unieke verschijning is in de slaapkamer. We maken de bedden altijd op bestelling en dus ook op maat, zodat deze uitstekend in de slaapkamer past. Vragen? Neem contact met ons op voor meer informatie over de houten bedden, de matte lak en alles wat je wilt weten.

 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95