Ga naar de inhoud

Houten bed in tweepersoons: hoe groot moet de slaapkamer zijn?

person

gussta

calendar_month 15/09/2020

Een houten bed in tweepersoons kopen? Misschien wel de mooiste keuze in de slaapkamer, dankzij een bed dat meteen de aandacht trekt. Je hebt de keuze uit eiken hout en oud eiken, net als uit steigerhout dat een stuk voordeliger is. Maar waar je ook voor kiest, het is altijd belangrijk om het tweepersoonsbed te plaatsen in een slaapkamer die daar groot genoeg voor is.

Je wilt natuurlijk voorkomen dat het bed te groot is voor de slaapkamer, terwijl het aan de andere kant ook niet mooi is als dit ‘verdrinkt’ in de ruimte die er beschikbaar is. Daarom luisteren de maten best wel nauw, afhankelijk van de manier waarop je de rest van de kamer wilt inrichten.

We zetten een aantal richtlijnen en handige tips op een rij, waarmee je bepaalt hoe groot het bed kan zijn in de slaapkamer en het aantal vierkante meters dat er beschikbaar is.

Links en rechts langs het bed

Kies je voor een houten bed in tweepersoons? Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je daar allebei makkelijk in en uit kunt stappen. Dat doe je liever niet over elkaar heen en het zal waarschijnlijk niet zo zijn dat jullie er elke dag om dezelfde tijd uit gaan. Zorg er dus voor dat je het bed zo kunt plaatsen dat je links en rechts de ruimte hebt om erlangs te lopen.

Die ruimte hoeft natuurlijk niet erg groot te zijn, maar houd rekening met minimaal 70 tot 100 centimeter. Op die manier heb je de mogelijkheid om erlangs te lopen, zonder dat je dit zijwaarts moet doen. Met name ’s morgens vroeg (of als je er ’s nachts uit moet in het donker) kan dat lastig zijn, dus dat is geen verstandige keuze.

Let op: is er sprake van schuine delen, bijvoorbeeld door een dakkapel in de slaapkamer? Houd er rekening mee dat je daar al meer moeite zal hebben om langs te lopen. Zorg voor wat extra breedte, om niet steeds je hoofd te stoten.

Ruimte aan de achterkant

Minstens zo belangrijk is de ruimte aan de achterkant van het bed, in ieder geval voor degene die naar de andere kant moet kunnen lopen. Je wilt ook daar zorgen voor minimaal 70 tot 100 centimeter aan ruimte. En is er in ieder geval geen sprake van schuine delen? Dan zou je aan de lage kant daarvan kunnen gaan zitten, omdat dit niet de plek is waar je het bed in en uit zal stappen.

Houd ondertussen rekening met bijvoorbeeld een televisie aan de muur of een plankje waar je een aantal leuke spullen op zet. De beiden zijn overdag natuurlijk goed te zien, maar als het donker is wordt het een plek waar je makkelijk je hoofd tegen stoot.

Zorg er aan de achterkant van het bed voor dat er voldoende ruimte overblijft, als je kiest voor een houten bed in tweepersoons. En kies liever niet voor een 210cm of 220cm lang bed, als je merkt dat het krap wordt en dat je er eigenlijk niet goed meer achterlangs kunt lopen.

Tip: heb je juist te veel ruimte aan de achterkant van het bed? Je kunt er een klein kastje plaatsen. Die kun je gebruiken om een televisie op te zetten of gewoon ter decoratie. Het geheel lijkt dan wat langer, waardoor je de ruimte er op een mooie manier mee kunt vullen.

Grote kledingkast in de kamer

Heb je de ruimte opgemeten en is er voldoende ruimte om het bed te plaatsen? Houd rekening met de manier waarop je jouw kleding wilt opbergen. Wil je dat doen in dezelfde ruimte als waar ook het houten bed in tweepersoons staat? Het is ruimte die je meteen op moet tellen bij de 70 tot 100 centimeter, zowel aan de zijkant van het bed als wanneer je de kast aan de achterkant wilt plaatsen.

Tip: wil je de ruimte in de kamer zo slim mogelijk gebruiken, inclusief een houten bed én een grote kledingkast? Met schuifdeuren zorg je ervoor dat je wat beter met de ruimte om kunt gaan, omdat de deuren niet naar voren zullen komen en de doorgang versperren. In plaats daarvan kun je er makkelijk langs blijven lopen, waardoor je een gevoel van ruimtelijkheid blijft ervaren.

Probeer de kledingkast zoveel mogelijk in de hoogte te benutten, om niet te veel ruimte in de breedte te verliezen. Daarmee zorg je ervoor dat je het houten bed in tweepersoons goed kwijt kunt, ook als je daarvoor kijkt naar 180cm of zelfs 200cm aan breedte.

Uitstraling van het houten bed in tweepersoons

Ten slotte is het belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je het tweepersoons bed in hout wilt laten overkomen. Vind je het belangrijk dat het bed meteen de aandacht zal trekken en dat de spullen daar omheen niet zo opvallen? Zorg er dan voor dat je zo’n 120 tot 150cm rondom het bed vrijhoudt. Dat is een behoorlijke ruimte, waarmee je voorkomt dat het bed als het ware een beetje weg zal vallen in het geheel.

En wil je er juist voor zorgen dat het bed wat hoger en stoerder lijkt, in combinatie met de meubels die je plaatst? Dan is minder ruimte rondom het bed een goed idee. Het bed wordt dan één met de rest van de ruimte, zodat je het tweepersoons in hout kunt plaatsen op de manier die jij voor ogen hebt.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95