Ga naar de inhoud

Jouw nieuwe matras onderhouden: hoe doe je dat? 9 tips van de expert

person

gussta

calendar_month 15/04/2022

Je wilt jouw nieuwe matras graag zo lang mogelijk netjes en goed van kwaliteit houden: hoe doe je dat? We vroegen het onze leverancier. Dat is de expert die weet hoe de matras gemaakt is, dus ook hoe je die zo lang mogelijk mooi houdt. En hoe de matras zo lang mogelijk ondersteuning blijft bieden, om er lekker op te slapen.

Onderhoud: 9 tips van de expert

Onze leverancier van de matrassen deelde maar liefst 9 tips. Wij zetten ze voor je op een rij:

  • Vouw de matras niet
  • Gebruik een molton en hoeslaken
  • Iedere dag het dekbed luchten
  • Schuif de gordijnen open
  • Stofzuig en dweil onder het bed
  • Stofzuig de matras iedere maand
  • Verwijder vlekken met meubelreiniger
  • Was 1x per week het beddengoed
  • Vernieuw het matras als je met klachten wakker wordt

1. Vouw de matras niet

Ga je een nieuw matras kopen en wil je die zelf ophalen? Een matras is zacht, dus het voelt misschien verleidelijk om die gewoon dubbel te vouwen en achterin de auto te doen. Dat lijkt praktisch, maar is eigenlijk meteen de eerste misser.

Zodra je een matras vouwt loop je risico om het materiaal te beschadigen. Het gaat zowel om de veren als om de schuimlaag die er eventueel is aangebracht. Het zit allemaal op precies de juiste plaats, en is kwetsbaar. Door de matras te vouwen loop je het risico dat het vanaf de eerste dag niet zo slaapt zoals het bedoeld was. Pas hier dus ook thuis met het naar de slaapkamer brengen mee op.

2. Gebruik een molton en hoeslaken

Zodra je het nieuwe matras hebt gekocht is het verstandig om daar meteen een molton en een hoeslaken bij te bestellen. Het hoeslaken ken je waarschijnlijk, dat doe je er omheen om in een lekker fris en schoon bed te stappen. De molton ligt onder het hoeslaken. Het is een extra laag aan bescherming, bijvoorbeeld om transpiratievocht op te vangen. Je voorkomt daarmee dat het matras zelf vies wordt.

Tip: let bij de keuze voor een molton en hoeslaken op de maat van de matras. Zorg ervoor dat de beide extra’s goed aansluiten.

3. Iedere dag het dekbed luchten

Zodra je ’s morgens opstaat is het belangrijk om het dekbed open te leggen en te luchten. Op die manier geef je het matras als het ware de mogelijkheid om te ademen. Op die manier trekken de nare luchtjes er niet in, zodat jouw nieuwe matras zo lang mogelijk nieuw en fris blijft. 

4. Schuif de gordijnen open

Misschien een minder bekende tip, maar schuif de gordijnen open als je opstaat. Huisstofmijt houdt niet van daglicht, dus met de gordijnen open zal je merken dat je daar steeds minder last van krijgt. Het bed blijft netjes schoon, zodat je minder last hebt van stof.

5. Stofzuig en dweil onder het bed

In het verlengde daarvan is het als je een nieuw matras gaat kopen vervolgens verstandig om het ook onder het bed goed schoon te houden. Stofzuig daar regelmatig en dweil daar ook. Op die manier voorkom je dat stof zich kan ophopen. Zou je dat wel laten gebeuren? Het stof trekt vroeg of laat in het matras. Daar krijg je het een stuk lastiger uit, waardoor je uiteindelijk zal merken dat je minder lekker slaapt.

6. Stofzuig de matras iedere maand

Ook het matras zelf kun je stofzuigen. Sterker nog, het is een goed idee om dat in ieder geval 1x per maand even een keer te doen. Op die manier weet je zeker dat je zoveel mogelijk huisstofmijt en stof in het algemeen uit het matras houdt.

Gebruik het opzetstuk voor de stofzuiger die je ook gebruikt voor bijvoorbeeld de bank. Pas op dat je niet meteen te veel kracht zet met de stofzuiger. Kies een meer rustige stand, om zelf te ervaren dat het matras er goed tegen kan. De tijk mag een beetje meebewegen, maar het is niet de bedoeling om het matras ‘kapot’ te zuigen. 

7. Verwijder vlekken met meubelreiniger

Heb je last van vlekken in het nieuwe matras? Hopelijk heb je deze tip niet te snel nodig. Zodra dit wel het geval is kun je gebruik maken van een meubelreiniger. Probeer dat voorzichtig aan te brengen, om alleen de tijk van het matras schoon te boenen.

Tip: kun je de tijk van het matras af halen? Haal de tijk eraf om alleen die te reinigen. Je voorkomt daarmee dat je de binnenkant van het matras onnodig nat maakt. Dat heeft veel tijd nodig om te drogen en kan tot beschadigingen leiden. 

Tip: gaat het om bloedvlekken of urinevlekken? Soms werkt meubelreiniger dan niet goed. Probeer bloed met koud water te verdunnen. Urinevlekken kun je met een beetje soda over het algemeen goed verwijderen. 

8. Was 1x per week het beddengoed

Probeer het beddengoed dat je op jouw nieuwe matras legt in ieder geval 1x per week te wassen. Zo weet je zeker dat er vanuit het beddengoed geen vlekken ontstaan die in het matras terecht komen. Ook voorkom je op die manier dat stof en huisstofmijt zich kunnen ophopen. Door het allemaal netjes te houden slaap je waarschijnlijk veel lekkerder.

9. Vernieuw het matras als je met klachten wakker wordt

Aan de laatste tip ben je met een nieuw matras gelukkig nog lang niet toe. Belangrijk voor het onderhoud is het wel. Zodra je met klachten op begint te staan is het belangrijk om kritisch naar het matras te kijken. In de meeste gevallen is het aan vervanging toe als je ’s morgens pijntjes voelt in bijvoorbeeld jouw rug of schouders.

Nieuw matras kopen en onderhouden

Dus ga je een nieuw matras kopen en wil je daar vervolgens zo lang mogelijk plezier van hebben? Wij helpen je met de bovenstaande tips, gedeeld door onze leverancier. Het is de beste manier om jouw matras goed te houden, om iedere avond lekker te gaan slapen en ’s morgens weer fris te ontwaken.  

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95