Ga naar de inhoud

Jouw wollen vloerkleed zo lang mogelijk mooi houden: 7 tips

person

gussta

calendar_month 15/08/2021

Je wilt een nieuw wollen vloerkleed natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Dat hoeft gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn, al is het wel verstandig om een aantal praktische tips te volgen.

Wij leggen je uit wat er belangrijk is en hoe je voorkomt dat het vloerkleed van wol vooral een plek wordt waar stof zich verzamelt. Waardoor het kleed er na een jaartje of een paar jaar niet meer zo mooi uitziet als toen je het kocht. Het is namelijk heel goed mogelijk om jouw wollen vloerkleed zo lang mogelijk als nieuw te houden, om er iedere dag met veel plezier naar te kijken of jouw voeten lekker warm op te laten landen.

7 tips voor jouw vloerkleed van wol

Dus koop je een vloerkleed van wol of heb je die al liggen? Met deze 7 tips lukt het een stuk beter om het kleed als nieuw te houden:

  1. Schud het kleed elke week even uit
  2. Draai het 1 tot 2x per jaar om
  3. Stofzuig van rand tot rand (en de onderkant)
  4. Maak het vloerkleed niet nat
  5. Gebruik geschikte reinigingsmiddelen
  6. Leg een droge handdoek op de vlek
  7. Laat het kleed professioneel reinigen

1. Schud het kleed elke week even uit

Het is even een beetje werk, maar je zal merken dat de duurzaamheid er enorm van opknapt. Pak het kleed iedere week even op, breng het naar buiten en schud het daar uit. Of klopt het uit als dat lukt, bijvoorbeeld met een mattenklopper of een bezem.

Je kunt er ook voor kiezen om het kleed even over een (sterke) waslijn te hangen. Dat maakt het een stuk makkelijker om het uit te kloppen, waarmee je voorkomt dat het stof zich er onbeperkt in kan ophopen. 

Tip: is het kleed groot en daardoor zwaar? Vraag om hulp van iemand anders. Zorg ervoor dat jullie dit iedere week even doen. Het kost je 5 minuten van je tijd, waarmee je voorkomt dat het wollen vloerkleed er na verloop van tijd behoorlijk verlept en vergrijsd uit zal gaan zien. 

2. Draai het 1 tot 2x per jaar om

Daarnaast is het een goed idee om het kleed regelmatig even om te draaien. En dan bedoelen we natuurlijk niet ondersteboven, omdat waarschijnlijk de bovenkant de mooie kant is waar je graag naar kijkt.

We bedoelen draaien rond de lengte- of de breedte-as. Zodat je het kleed 180 graden de andere kant op legt. En je voorkomt dat er op een bepaalde plek loopsporen ontstaan, omdat dit de positie is waar je altijd overheen loopt.

Door het kleed in ieder geval elke 12 maanden (en niet liefst iedere 6) even te draaien houden je dit zo lang mogelijk netjes. Je verkleint de slijtage en zorgt ervoor dat die bovendien zo gelijkmatig mogelijk plaats zal vinden. Dat voorkomt zichtbare achteruitgang, om het vloerkleed van wol veel langer als nieuw te houden. 

3. Stofzuig van rand tot rand (en de onderkant)

Het is bovendien een goed idee om het vloerkleed van wol regelmatig goed te stofzuigen. Dat doe je het best van rand tot rand. Op die manier weet je zeker dat je heel het kleed zal doen, zonder ook maar een stukje over te slaan. 

Het voelt misschien vreemd om van rand tot rand heen en weer te gaan. Toch is dat de enige manier om het stof zo goed mogelijk op te zuigen en jouw kleed weer netjes te maken. En ben je dan toch bezig? Keer het kleed ook een keer om, zodat je de onderkant kunt zuigen. De kans is groot dat je er op die manier minstens zoveel stof uit zal krijgen. 

Let op: gebruik een geschikte zuigmond voor de stofzuiger om het kleed te zuigen. Trek de polen er niet uit, maar voorkom dat het stof aan de andere kant gewoon achter kan blijven in het kleed. 

4. Maak het vloerkleed niet nat

Wol kan tot een derde van het eigen gewicht opnemen in vloeistof. Het is dus belangrijk om het vloerkleed in ieder geval niet nat te maken. En dus ook niet te reinigen met een natte of een vochtige doek.

Op die manier zou het vloerkleed te veel vocht opnemen en vasthouden, iets dat je er niet zo makkelijk meer uit krijgt. Ook wordt het kleed er veel zwaarder van, waardoor je dat niet meer zo makkelijk (naar buiten) kunt verplaatsen.

5. Gebruik geschikte reinigingsmiddelen

Als je het wollen vloerkleed wilt reinigen is het belangrijk om daarvoor geschikte reinigingsmiddelen te gebruiken. Vraag de specialist naar middelen die je mag gebruiken op wol, bijvoorbeeld als je een vlek wilt verwijderen. 

Bovendien is het verstandig om een schoonmaakmiddel altijd even op een onopvallende plek uit te proberen. Doe dat op een plek die onder het bed ligt of die door de bank niet zichtbaar is. Of begin is ieder geval aan de onderkant, om daar na te gaan wat het middel doet. Voorkom op die manier dat dit het kleed verder aan zal tasten, waardoor je uiteindelijk alleen maar verder vakhuis raakt.

6. Leg een droge handdoek op de vlek

En heb je een reinigingsmiddels gebruikt om een vlek te verwijderen? De kans is groot dat je er een beetje water of een andere vloeistof bij hebt gebruikt. Het is belangrijk om te voorkomen dat dit in het vloerkleed van wol zal trekken.

Gebruik een handdoek en dep daarmee op de natte of vochtige plek. Voorkomt op die manier dat het vocht erin kan blijven zitten. Door het kleed te deppen maak je dit weer netjes droog, dus heb je weer de kans om het kleed te gebruiken zoals je dat gewend bent.

7. Laat het kleed professioneel reinigen

En is het wollen vloerkleed vies geworden, maar lukt het je zelf niet om dat te reinigen? Of zie je dat niet zitten, vanwege de bovenstaande richtlijnen, aanwijzingen en tips? Laat het professioneel reinigen, zodat je zeker weet dat dit op de juiste manier gebeurt. En dat jouw kleed er weer als nieuw uitziet, zonder dat je daarmee risico loopt.

Wollen vloerkleed kopen

Wil je een mooi nieuw wollen vloerkleed kopen en ben je daarvoor op zoek naar inspiratie? Ontdek de verschillende mooie kleden bij ons in de collectie. En gebruik de bovenstaande tips om de prachtige uitstraling daarvan zo lang mogelijk te behouden. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95