Ga naar de inhoud

Lengte bed bepalen: heb ik een extra lang bed nodig?

person

gussta

calendar_month 26/11/2018

De lengte van jouw bed bepalen? De ideale breedte bepaalt of je vrij in bed kunt bewegen, als je daar alleen of samen in ligt. Minstens zo belangrijk is de juiste lengte van jouw bed. Je voorkomt daarmee dat jouw voeten er net buiten bungelen. En wat is eigenlijk het nadeel van een te groot bed? Wij zetten het voor je op een rij, zodat je kiest voor de juiste lengte.

Het is goed om te weten dat 200cm de standaardlengte is voor een bed in Nederland. Een bed van 190cm lang is kleiner, terwijl de modellen in 210cm en 220cm lang en extra lang zijn. Je hebt op die manier de keuze uit een aantal maten, afgestemd op jouw eigen lengte.

Standaard: 200cm lengte

De meeste mensen in Nederland kunnen het best gebruik maken van een bed met 200cm lengte. Dat geldt bovendien ook voor de rest van Midden- en Noord-Europa, waar we ongeveer dezelfde lengte hebben.

Een 200cm lang bed is geschikt voor iedereen tot een lengte van 185cm. Ben je langer? Dan is het verstandig om goed te kijken naar een lang bed of een extra lang bed, omdat je anders in de knel kunt komen met je voeten.

Tip: een kleiner bed kopen? Dat helpt je om ruimte te besparen in de slaapkamer. Pas er wel mee op als je 175 tot 180cm bent. De kans is groot dat je dan gewoon de standaard 200cm aan lengte nodig hebt.

Kleinere bedden: 190cm lengte

Minder lange bedden zijn in Nederland niet zo gebruikelijk. Een bed kan bijvoorbeeld 190cm lang zijn. Het is een bedmaat die in Zuid-Europa populairder is. Zowel in Spanje, Portugal als Italië en Griekenland is het een maat die veel voorkomt. Veel mensen zijn er niet veel langer dan 170 tot 175cm. Zij hebben voldoende aan een minder lang bed, waarmee ze eenvoudig ruimte besparen in de slaapkamer.

In Nederland is het 190cm lange bed ten eerste niet populair en ten tweede lastig verkrijgbaar. Ga in principe uit van een 200cm lang bed, behalve als de grootte van de slaapkamer die maat helaas echt niet toe laat.

Langere bedden: 210 tot 220cm lengte

Langere bedden zijn er in twee maten:

  • 210cm lengte
    
Een langer bed, dat goed geschikt is als je net wat langer bent dan 185cm.
  • 220cm lengte
    Een extra lang bed, dat goed geschikt is als je een stuk langer bent dan 185cm.

De langere bedden zijn er in twee maten, waardoor het verstandig is om goed te kijken naar hoe lang je bent. Ben je bijvoorbeeld langer dan 185cm, maar niet langer dan 195cm? In dat geval is de kans groot dat je lekker zal slapen in een bed van 210cm. Je hebt daarin net wat meer ruimte voor je voeten dan in de standaardlengte. Dat kan precies het verschil zijn dat je nodig hebt om er lekker comfortabel in te kunnen slapen.

Ben je langer dan 195cm? Dan ben je zelfs voor Nederlandse begrippen zeer lang, dus het is belangrijk om daar ook de lengte van je bed op af te stemmen. Je kunt een extra lang bed kopen, met een lengte van 220cm. Op die manier heb je zelfs bij jouw lengte voldoende ruimte om je voeten goed kwijt te kunnen. Houd er wel rekening mee dat de slaapkamer groter moet zijn, vooral in combinatie met een (dik) hoofdbord. Een bed van 220cm kan inclusief het hoofdbord zo’n 230 tot 240cm lengte meten.

Tip: in B&B’s, hotels en vakantiehuizen is het gebruikelijk om een langer bed te plaatsen. De bedden met 210cm en 220cm lengte zijn een populaire keuze. De bedden zijn daarmee ook geschikt voor iedereen die langer is dan 185cm (of zelfs 195cm). Bovendien liggen de bedden met meer lengte extra ruim, iets dat ook veel mensen prettig vinden.

Maat van het matras

Wil je de ideale lengte van het bed bepalen? Houd er rekening mee dat het gaat om de maat van het matras dat je op het bed plaatst. Zelfs als een bed 220cm lang is hoeft dat geen extra groot matras te betekenen. Zou je een dik hoofdbord gebruiken en een brede constructie bij het voeteneinde? Dan kan het zijn dat je ‘slechts’ de standaard 200cm overhoudt om daadwerkelijk op te slapen.

Ga altijd uit van de maat van het matras, om de lengte van het bed te bepalen. Kun je er een matras met 200cm, 210cm of 220cm lengte op kwijt? Dat bepaalt de maat van het bed, zelfs als de bedombouw daardoor net wat groter moet zijn. Houd er daarom ook rekening mee dat je soms net wat meer ruimte nodig hebt in de slaapkamer, dus meet vooraf op of je alles er goed in kwijt kunt.

Dekbed bij de lengte van het bed

Wil je een lang bed of een extra lang bed kopen? Bij het bepalen van de lengte van je bed is het verstandig om ook rekening te houden met het beddengoed. Zowel jouw dekbed als dekbedovertrek dienen de juiste lengte te hebben op een langer of extra lang bed. Ga uit van minimaal 220cm lengte voor een normaal bed van 200cm lang. Op die manier kun je het dekbed er aan de achterzijde mooi overheen laten hangen. En heb je een bed van 220cm lang? Kies een extra lang dekbed en een dekbedovertrek in de juiste maat. Op die manier kun je het bed mooi opmaken, slaap je daarin heerlijk comfortabel en voorkom je dat je voeten niet de ruimte hebben die je zou willen.

Op zoek naar bedden in 200cm, 210cm of 220cm? Je kunt online een bed bestellen in de maat die je zoekt. Of maak gebruik van maatwerk, zodat het bed volledig aan je wensen voldoet.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95