Ga naar de inhoud

Waarom kraakt een houten bed? Zo voorkom je het

person

gussta

calendar_month 17/06/2019

‘Waarom kraakt een houten bed?’ Het is een vraag die we bij Gussta regelmatig krijgen. En niet zo vreemd wat ons betreft, omdat het een opvallende eigenschap is van een houten bed. Net als van een houten vloer, houten deuren en zelfs tafels en andere meubels van hout. Het kan zo nu en dan kraken, net als andere materialen die ‘werken’.

Het ‘werken’ van het hout is namelijk de reden dat het kraakt. Het hout zet uit en krimpt, waardoor er soms ruimte gemaakt moet worden voor het materiaal. Dat is het moment dat het hout kraakt en dat je hoort. In bed kan dat zomaar ontstaan, maar ook op het moment dat je beweegt. Bovendien kan het krimpen en uitzetten ertoe leiden dat het hout een beetje vervormt, waardoor het bed vanaf dat moment bij bepaalde bewegingen kraakt.

Wij zorgen er voor onze houten bedden voor dat we die zo min mogelijk laten kraken, bijvoorbeeld door het hout te drogen. Bovendien maken we gebruik van een stevig houten frame. Het zijn twee manieren waarmee we voorkomen dat het hout te veel zal kraken. Het resultaat is een mooi en stevig bed, dat op een hoogwaardige manier in elkaar zit.

Hout zet uit en krimpt

Hout zet uit en krimpt, maar hoe komt dat (en valt er iets aan te doen)? Het is natuurlijk een van de vervolgvragen die we krijgen op basis van onze uitleg. Het heeft te maken met de manier waarop hout is opgebouwd. Zolang een boom met de wortels in de grond staat kunnen er sapstromen omhoog en omlaag door het hout. Hierin zitten de voedingsstoffen uit de bodem en uit de lucht. Het valt te vergelijken met bloed door het eigen lichaam, dat rond stroomt en daarmee bijdraagt aan onze gezondheid.

Zodra de boom gekapt wordt zit er nog veel vocht in. Het gaat om 40 tot wel 200 procent van het drooggewicht. Vanaf het moment dat de boom gekapt is leeft die niet meer, waardoor het sap langzaamaan zal verdwijnen. Er is sprake van uitdrogen, zoals dat ook met een menselijk lichaam en met allerlei andere dingen zal gebeuren. Dat kost veel tijd, met name grote stevige bomen zijn pas na een paar jaar helemaal droog.

Onder invloed van vochtigheid en temperatuur kan het hout later weer uitzetten of juist krimpen. Het hout leeft niet meer, maar kan nog wel steeds vocht opnemen en weer afstaan. Dat valt te verminderen door het hout te drogen, maar de werking zal nooit helemaal verdwijnen. Het is de belangrijkste redenen dat een hout bed kraakt, net als een houten vloer en andere meubels van dit materiaal.

Hout drogen: kraken verminderen

Bij Gussta drogen we het hout terug tot 12% vochtigheid. Het grote voordeel daarvan is dat we het meeste vocht uit het hout laten verdwijnen, waardoor de grootste mate van werking al achter de rug is. Het beetje vocht dat er nog aanwezig is maakt het een stabielere keuze, die min of meer dezelfde omvang zal houden. We zorgen er als het ware voor dat het hout zo min mogelijk uit zal zetten en weer zal krimpen. Helemaal wegnemen kunnen we dat effect niet, maar we zorgen er wel voor dat het kraken tot een minimum beperkt blijft.

Tip: veel mensen denken dat hout uitzet en krimpt bij hoge en lage temperaturen. Dat is gedeeltelijk waar, maar komt eigenlijk door de luchtvochtigheid. In de warme zomermaanden is het hout sneller vochtig, terwijl de lucht het hout juist uitdroogt op het moment dat de temperaturen in de winter dalen.

De natuurlijke werking van het hout heeft z’n charme, maar het kraken van het bed wordt niet door iedereen gewaardeerd. Wij zorgen er daarom voor dat het houten bed zo min mogelijk zal kraken. In plaats daarvan is er sprake van een natuurlijke en stevige constructie met een robuuste look, die bovendien goed geschikt is om er een bed van te maken.

Stalen constructie onder het bed

We drogen het hout en zorgen er daarnaast voor dat de krachten niet teveel op het hout hoeven te rusten. In plaats daarvan maken we gebruik van een stalen constructie. Die draagt bij aan de stevigheid van het geheel, waardoor er minder druk op het hout komt te staan. Het hout zal minder snel vervormen, waardoor er het volgende moment minder sprake is van kraken. Het zijn belangrijke methoden, waarmee we ervoor zorgen dat het hout goed geschikt is om er een luxe bed van te maken.

Tip: sommige van onze bedden hebben een stalen constructie, terwijl die nauwelijks te zien is. Het bed lijkt daardoor boven de grond te zweven, waardoor er bovendien een mooi visueel effect ontstaat. Op die manier combineren we de sterke bedden van hout met een stalen constructie, zonder dat dit de uitstraling van het bed zal beïnvloeden.

We hebben veel ervaring met houten bedden die niet of nauwelijks kraken, waardoor je er door de jaren heen op een heel fijne manier gebruik van kunt maken. Het zijn mooie bedden van goede kwaliteit, waarin alle belangrijke eigenschappen op een goede manier samenkomen.

Houten bed dat weinig kraakt

Zoek je naar een houten bed dat weinig kraakt? We hebben verschillende mooie modellen, uiteraard op basis van diverse houtsoorten. Zoek je bijvoorbeeld naar eiken of naar oud eiken? Het is een populaire houtsoort, van zeer goede kwaliteit. Goedkoper is het steigerhout voor de bedden, waar we ook op een hoogwaardige manier gebruik van maken. En heb je vragen over de houten bedden of over het kraken van het hout? Neem contact met ons op, dan vertellen we je er graag meer over.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95