Ga naar de inhoud

Wat zijn de twijfelaar afmetingen? 

person

Patrick Wessels

calendar_month 15/04/2024

Wat zijn de precieze twijfelaar afmetingen? En hoe zit dat met het matras, het hoeslaken, het dekbed en de dekbedovertrek? Het is belangrijk om de juiste afmetingen te kiezen. Dat geldt voor het bed en alle andere materialen. Wij helpen je op weg, bijvoorbeeld als je denkt aan een twijfelaar om ruimte te besparen.

De twijfelaar biedt namelijk wat de naam beschrijft: een bed voor twijfelgevallen. Dus heb je het ene moment voldoende aan een eenpersoonsbed? Maar wil je er af en toe ook met twee personen slapen? Dat is precies waar de twijfelaar afmetingen voor zijn bedoeld. Wij leggen het je uit.

Populaire afmetingen: 120 x 200 of 140 x 200

De twijfelaar afmetingen staan niet officieel vast. Het meest populair zijn:

  • 120 x 200 centimeter
    Het bed is in dit geval 120 centimeter breed, bij 200 centimeter lang.
  • 140 x 200 centimeter
    Het bed is in dit geval 140 centimeter breed, bij 200 centimeter lang.

In theorie zou je een bed met een breedte van 110 centimeter, 130 centimeter of bijvoorbeeld 150 centimeter ook een twijfelaar kunnen noemen. In al die gevallen is het namelijk geen eenpersoonsbed, maar ook geen tweepersoonsbed.

Een eenpersoonsbed heeft standaard een afmeting van 90 x 200 centimeter. Bij 80 centimeter breedte zou het een smal eenpersoonsbed zijn. Een bed van 100 centimeter breed is een breed eenpersoonsbed.

Zoek je een tweepersoonsbed? Dan is 160 x 200 centimeter de gebruikelijke afmeting. In Nederland komt ook het bed van 180 x 200 centimeter veel voor. Je kiest met die bedden voor 160 of 180 centimeter breedte.

De lengte van een bed in Nederland is standaard 200 centimeter. Dat geldt voor de twijfelaar afmetingen en voor alle andere afmetingen voor eenpersoons- en tweepersoonsbedden. Een langer bed meet 210 centimeter of 220 centimeter aan lengte.

Je kunt dus een twijfelaar bestellen in bijvoorbeeld 120 x 210 of 120 x 220 centimeter. Of in 140 x 210 of 140 x 220 centimeter. Je kiest dan voor de breedte van een twijfelaar, die je combineert met meer lengte. 

Waarom een twijfelaar?

Denk je aan een twijfelaar? Het is een populaire keuze op bijvoorbeeld studentenkamers, net als voor logeerkamers. Dat heeft te maken met de vaak kleine slaapkamer en de studio-appartementen. Er is weinig ruimte beschikbaar, waardoor het lastig is om er een tweepersoonsbed te plaatsen. Een eenpersoonsbed biedt aan de andere kant niet altijd de ruimte waar mensen naar op zoek zijn.

Voordelen van een twijfelaar

Het grote voordeel van een twijfelaar is dat je met de afmetingen niet te veel ruimte inneemt. Dus is de slaapkamer maar klein? Dankzij de twijfelaar heb je de mogelijkheid om rond het bed te blijven lopen. Of je kunt nog een kast of zelfs een bureau in de slaapkamer plaatsen. Dat is ook wat waard, vooral als je niet iedere nacht met twee personen in het bed slaapt.

Daar komt bij dat een twijfelaar door de afmetingen geen tweepersoonsbed is, maar dat het wel in de buurt komt. Vooral bij 140 centimeter of zelfs 150 centimeter breedte scheelt dat niet meer zoveel met de 160 centimeter van een tweepersoonsbed. Je hebt dus (veel) meer ruimte dan in een eenpersoonsbed. Dat is prettig, zowel voor jezelf als wanneer je een keer samen in het bed wil slapen. 

Afmeting kiezen: waar houd je rekening mee?

Twijfel je over de twijfelaar afmetingen en ben je benieuwd waar je allemaal rekening mee dient te houden? Voor het bed zelf geldt dat dit natuurlijk goed in de ruimte moet passen. Houd rond het bed bij voorkeur 60 centimeter breedte vrij, ten opzichte van de muur. Dan kun je er nog goed omheen lopen en in en uit het bed stappen.

Matras in de juiste maat

Zorg ervoor dat je het matras bestelt in dezelfde maat als het bed. Dus kies je voor een twijfelaar met de afmetingen 140 x 200 centimeter? Dan hoort het matras dezelfde maat te hebben. Op die manier zorg je ervoor dat het matras goed op het bed past, zodat je daar comfortabel op zal slapen. Kies voor een bredere (of smallere) of langere twijfelaar? Pas daar de keuze voor het matras op aan, zodat dit goed op elkaar aansluit.

Hoeslaken in de juiste maat

Ook de hoeslaken kies je in dezelfde maat als het bed en het matras. Dus gaat het om een twijfelaar met de afmetingen 140 x 200? Dan is dit ook de maat die je moet aanhouden als je een hoeslaken bestelt. 

Dekbed en overtrek in de juiste maat

De maat wijkt af voor het dekbed en de overtrek die je erbij nodig hebt. Het dekbed en de overtrek moeten dezelfde maat hebben, ten opzichte van elkaar. De beide maten zijn groter dan die van de twijfelaar zelf. Dat komt door de ‘overhang’, die je aan beide kanten of in ieder geval één kant wilt hebben.

Hangt het dekbed zowel links als rechts van het bed ‘over’? Tel dan twee keer 20 tot 30 centimeter bij de breedte maat op. Op een twijfelaar van 140 x 200 centimeter gebruik je dus een dekbed van 200 tot 220 centimeter. De overtrek kies je in dezelfde maat als het dekbed, dus in dit geval ook met een breedte van 200 tot 220 centimeter. 

Houten bed: twijfelaar of een andere maat

Denk je aan een twijfelaar met de afmetingen 120 of 140 centimeter breed? Dat zijn bedden die je bij ons kunt bestellen, natuurlijk in hout. Dat geldt ook voor de andere bedden, in praktisch alle afmetingen die je kunt bedenken. Dus zoek je een smal bed, een breed bed of een extra lang bed? Van de twijfelaar afmetingen tot 2 meter breed en in alle andere formaten: wij bouwen de houten bedden waar jij naar op zoek bent. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95