Ga naar de inhoud

Hoe kies je de juiste afmetingen van je bed? Een complete gids

person

gussta

calendar_month 23/07/2018

De juiste afmetingen van jouw bed kiezen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij zetten de juiste maten voor je op een rij, voor de verschillende soorten bedden:

  • Eenpersoonsbed
  • Tweepersoonsbed
  • Twijfelaar

Ieder bed, of eigenlijk het matras, heeft een lengte en een breedte. Je kunt daarmee zorgen voor een relatief smal of breed bed en een lang of kort bed. En wil je in het midden van alles zitten? Dan zijn er twijfelaars en afwijkende maten, waarmee je een nog andere keuze kunt maken. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Eenpersoonsbed: van klein tot groot

De juiste afmetingen kiezen voor een eenpersoonsbed? Standaard is een bed van 90×200. Dat betekent 90cm breedte en een lengte van 200cm. Je kunt daar gemiddeld genomen goed in liggen, met een normaal postuur en als je niet langer bent dan 185cm.

Wil je de afmetingen van het eenpersoonsbed zo kiezen dat je matras wat smaller is? Je kunt gebruik maken van 80cm breedte. Dat is goed te doen als je tenger bent, net als wanneer je wat ruimte wilt besparen in de slaapkamer. Of als je er twee naast elkaar gebruikt, voor een tweepersoonsbed waar we verderop op terugkomen. Houd er aan de andere kant rekening mee dat je in een bed van 80×200 minder bewegingsruimte hebt.

De standaardlengte van een eenpersoonsbed is 200cm. Ben je langer dan 185cm of heb je om een andere reden meer ruimte nodig? Dan kun je gebruik maken van een bed in 210cm of zelfs in 220cm. Dat laatste is de grootste gangbare maat in Nederland, geschikt voor iedereen die echt bovengemiddeld lang is. Andersom kun je gebruik maken van een bed in 190cm om ruimte te winnen. Houd er dan wel rekening mee dat dit alleen geschikt is als je minder lang bent dan 185cm. Zo kies je de juiste afmeting van je bed, aan de hand van wat je nodig hebt om er goed in te kunnen slapen.

De maat van een tweepersoonsbed

En hoe kies je de juiste maat van je bed voor twee personen? De afmetingen van een tweepersoonsbed kun je ook bepalen aan de hand van de lengte en de breedte. Qua lengte heb je dezelfde keuzes als voor een eenpersoonsbed. Dat betekent dat je met 190cm kiest voor een kleinere maat dan gebruikelijk, alleen geschikt als je kleiner bent dan 185cm. In andere gevallen kun je gebruik maken van de standaard 200cm, een langer bed in 210cm of het langste bed in 220cm. Houd er rekening mee dat de langere bedden vanwege de breedte van een bed voor twee personen behoorlijk massief kunnen ogen. Vooral als je gebruik maakt van een (hoge) boxspring.

Voor de breedte kun je standaard gebruik maken van 160cm. Op die manier is de standaardafmeting voor een 2-persoonsbed 160×200. Uiteraard kun je ook gebruik maken van 160×210 of 160×220 voor een langer bed, net als 160×190 voor de kleinste maat die toch nog geldt als een tweepersoonsbed.

Als je liever wat meer royaal slaapt is het een goed idee om te kijken naar de breedte van 180cm. Het tweepersoonsbed in 180×200 staat ook wel bekend als Queen Size. Een grotere maat van het bed, omdat er sprake is van twee keer de maat van een eenpersoonsbed naast elkaar. Zo heb je beiden voldoende ruimte om vrij te bewegen, waardoor het daar in ieder geval niet aan zal liggen. Tenslotte kun je een 200×200 tweepersoonsbed kiezen of zelfs een model met nog meer lengte. Daarmee zorg je ervoor dat je in de breedte enorm veel ruimte hebt. Het zijn grote bedden, waar ook het beddengoed iets minder goed voor beschikbaar is. Heb je de ruimte ervoor en wil je een zo royaal mogelijk bed? Dan is dit de ideale afmeting. Zo kies je de juiste afmeting van je bed, aan de hand van de ruimte die je zelf zoekt en de ruimte die er in de kamer beschikbaar is.

In het midden: de twijfelaar

Ten derde kun je voor de juiste afmeting van je bed nog gebruik maken van een twijfelaar. Klein in 140×190 of met de lengte van een regulier bed. Op die manier kun je bijvoorbeeld slapen op 140×200 of een langer model in 140×210 of 140×220. Wat dat betreft heb je de keuze uit verschillende afmetingen, waarbij er altijd sprake is van een twijfelaar.

Het twijfelaar-bed is de juiste keuze voor de ideale afmeting als je er meestal alleen in slaapt. Je hebt vanwege 140cm breedte niet de ruimte om er altijd samen in te slapen. Dat zou krap worden, terwijl je veel ruimte hebt op het moment dat er alleen in zou gaan liggen. Daardoor kun je er af en toe samen in slapen, zonder dat je veel ruimte in de kamer hoeft te gebruiken. Op die manier kan het toch de juiste afmeting voor je bed zijn, mits je weet hoe je daar het best gebruik van kunt maken.

De juiste afmetingen voor je bed gevonden en ben je eruit of je een eenpersoonsbed, een tweepersoonsbed of een twijfelaar nodig hebt? Je kunt een keuze maken uit de mooie houten bedden, die uiteraard beschikbaar zijn in deze afmetingen. Op die manier zorg je in de slaapkamer voor een mooi bed van hout, dat de afmetingen heeft waar je naar op zoek bent. En nog vragen over de afmetingen van het bed of de modellen die je online kunt kopen? Neem contact op, dan vertellen we je er graag meer over.

 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95