Ga naar de inhoud

Welk materiaal dekbedovertrek past bij mij?

person

gussta

calendar_month 15/07/2019

Een dekbedovertrek, maar weet je niet goed welk materiaal bij jou past? Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld katoen en katoen satijn, maar hoe verschillen die van elkaar? Niet iedereen weet waar de verschillende materialen voor staan en welke eigenschappen je daarvan kunt verwachten. Wij leggen het je uit en kunnen je bovendien meer vertellen over de prijs en kwaliteit, net als de zachtheid en een paar andere belangrijke overwegingen.

Tip: zoek je de goedkoopste keuze? Microvezel is goedkoper dan veel natuurlijke materialen. Het is een kunstmatig alternatief, met fijne eigenschappen. Houd er wel rekening mee dat het in de zomermaanden wat warmer zal zijn om onder te slapen.

Je hebt de keuze uit 5 bekende materialen. Het gaat om satijn en om percal, net als om katoen, flanel en microvezel. Die laatste wordt ook wel aangeduid als microfiber of zelfs met een merknaam. Het gaat in alle gevallen om een kunstmatige variant van bijvoorbeeld katoen. Het voordeel daarvan is een lage prijs, het nadeel is dat het over het algemeen wat warmer is onder zo’n dekbedovertrek.

Populaire materialen voor een dekbedovertrek

Benieuwd naar het materiaal voor een dekbedovertrek dat bij je past? Wij zetten de belangrijkste eigenschappen van de 5 materialen voor je op een rij:

  • Katoen
  • Satijn
  • Percal
  • Flanel
  • Microvezel

Katoen

Katoen is een fijn en populair materiaal voor jouw dekbedovertrek, dat bovendien goed van kwaliteit kan zijn. Kán zijn, omdat hier helaas veel verschil in zit. De duurdere katoensoorten bieden veel kwaliteit, terwijl de goedkopere keuzes vaak wat te wensen overlaten.

Het grote voordeel van katoen is de enorme mate waarin het vocht kan absorberen. Bovendien is het materiaal goed slijtvast, waardoor je er lang mee kunt doen. Gedurende de lange levensduur is het een fijn materiaal om onder te slapen, ook als je relatief veel zweet in bed.

Het nadeel van katoen is de relatief hoge prijs en het verschil in kwaliteit. Sommige mensen vinden het bovendien een stuk materiaal om onder te slapen. Met name satijn en perceel voelen een stuk zachter aan, net als flanel.

Satijn

Zoek je de absolute top onder de dekbedovertrekken? Dan is satijn voor jou het ideale materiaal. Het materiaal is enorm slijtvast, voor een lange levensduur. Bovendien heeft het zelfde vocht absorberende eigenschappen als katoen. Sterker nog, satijn is eigenlijk ook katoen, maar dan in de meest fijne soort. Er wordt ook wel gesproken van katoensatijn.

Een belangrijk kenmerk van satijn is de glanzende afwerking van het materiaal. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat je een relatief hoge prijs betaalt. Het is een fijn materiaal, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

Percal

Percal is iets goedkoper dan satijn en is goed geschikt als materiaal voor een dekbedovertrek. Het is een (zeer) fijne katoensoort. Kwalitatief redt het materiaal het net niet bij satijn. Wel kun je rekenen op goede vocht absorberende eigenschappen en is het materiaal ontzettend slijtvast. Percal gaat net als satijn wat langer mee dan het reguliere katoen, waardoor het ondanks de wat hogere prijs de investering waard kan zijn.

Percal bevindt zich eigenlijk net een niveautje lager dan satijn, maar komt er behoorlijk goed in de buurt. De prijs ligt gelukkig ook iets lager, waardoor het op die manier een materiaal voor een dekbedovertrek is dat bij veel mensen past.

Flanel

Zoek je een heerlijk zacht materiaal voor jouw dekbedovertrek, dat aan de andere kant niet te duur is? Dan is flanel een interessante keuze. Het is een fijn en zacht materiaal met een behoorlijke slijtvastheid. Het is eigenlijk een normale tot fijne katoensoort, waardoor je weer kunt rekenen op goede vocht absorberende eigenschappen. Bovendien houdt het de warmte net iets beter vast dan katoen zelf, al kan dat tijdens de warme zomermaanden natuurlijk ook een nadeel zijn.

Microvezel

Microvezel is als materiaal voor jouw dekbedovertrek de goedkoopste keuze. De prijs is laag, maar de kwaliteit is helaas ook niet altijd even goed. Het materiaal is ongeveer net zo zacht als katoen, maar kan veel minder vocht opnemen. Bovendien is microvezel niet zo slijtvast, waardoor je de dekbedovertrek sneller zal moeten vervangen.

Microvezel wordt vooral gebruikt op logeerkamers, waar niet zo vaak iemand slaapt. Het is dan niet nodig om een dure overtrek te kopen. Op het moment dat er vaker iemand in het bed slaapt is het de moeite waard om een overtrek van katoen te kopen, die met diverse eigenschappen beter geschikt zal zijn.

Hoge kwaliteit: los van het materiaal

Houd er rekening mee dat je aan het type materiaal niet altijd de kwaliteit af kunt lezen. Satijn is over het algemeen het best van kwaliteit, maar helaas kan daar verschil in zitten. Satijn en bijvoorbeeld perceel liggen op die manier dicht bij elkaar, net als katoen en flanel.

Wij kopen onze dekbedovertrekken in bij leveranciers waarmee we een goede en langdurige relatie hebben. Daardoor kunnen we de hoge kwaliteit van satijn en percal garanderen, net als die van het reguliere katoen en flanel. Bovendien vertellen we je er graag meer over als je vragen hebt over de diverse materialen en wat er bij jou het best past als je zoekt naar een nieuwe dekbedovertrek.

Dekbedovertrek op jouw bed: kies de juiste maat

Wil je een nieuwe dekbedovertrek in het ideale materiaal kopen? Dan is het belangrijk om zowel te letten op het materiaal, de kwaliteit als de afmetingen. Kies de maten net zoals die van jouw dekbed. Op die manier past het dekbed goed in de overtrek en houd je bovendien geen ruimte over.

Kom je er zelf niet helemaal uit of wil je graag meer weten over de materialen van de dekbedovertrekken die je kunt kopen? Stel ons je vraag, dan vertellen we je er graag meer over en helpen we je de juiste keuze te maken.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95