Ga naar de inhoud

De bouw van een houten bed: over het schaven en drogen

person

gussta

calendar_month 26/02/2018

Het houten bed: een stoer element met karakter in de slaapkamer. En hoe we dat maken? Daar gaat een belangrijk proces aan vooraf. Voor de stevigheid van het bed, om het teveel werken van het natuurlijke materiaal tegen te gaan en om vooral een mooi bed te creëren.

Het is bij een natuurlijk materiaal zoals hout belangrijk om rekening te houden met de ‘werking’ daarvan. Daarnaast moeten we de massief eiken balken bewerken, om die vanuit de ruwe vorm geschikt te maken om een bed mee te bouwen.

Drogen: een minimale werking van het hout

Om die reden maken we gebruik van gedroogd hout. Hout dat een lange tijd ligt te drogen, om het vocht daaruit te laten ontsnappen. Het ideale vochtpercentage bedraagt zo’n 12%. Op die manier is het hout nog voldoende stevig en goed van kwaliteit, terwijl het niet meer zoveel zal werken. Dat voorkomt kraken van het hout en zorgt er tevens voor dat het bed z’n stabiliteit behoudt. Twee belangrijke eigenschappen van een houten bed, zowel voor de eenpersoons als de tweepersoons houten bedden.

Schaven: tot balken van 14x14cm

Zodra het hout eenmaal gedroogd is zal dat niet teveel meer werken, waardoor we daarmee aan de slag kunnen. Tenminste, nadat we daar balken van hebben gemaakt. Het hout komt ruw binnen, waardoor we daar nog niet meteen gebruik van kunnen maken.

Als we werken met eikenhout voor het houten bed zorgen we voor balken van 14x14cm. Op die manier hebben we de kans om daarmee een bed te bouwen. Stevig en met een bijzonder karakter, altijd op basis van hoge kwaliteit. En met gedroogd hout, waardoor dat niet meer teveel zal werken. De balken zijn daarmee het ideale constructiemateriaal, in samenwerking met staal.

Houten bed met een stalen constructie

We gebruiken in het bed ook een stalen constructie. Onzichtbaar van buitenaf, maar heel belangrijk om het houten bed verder te kunnen verstevigen. Bovendien kunnen we het bed op die manier boven de grond laten ‘zweven’, waardoor er een bijzondere uitstraling ontstaat. Zo drogen we het hout, bewerken we het ruwe materiaal en ondersteunen we het vervolgens met staal. Het resultaat is een prachtig geheel dat in de slaapkamer zorgt voor een bed met karakter.

Houten bed kopen: online

Enthousiast en een houten bed kopen? Je hebt online de keuze uit verschillende mooie bedden. Traditioneel gemaakt van eiken of van oud eiken. En ook beschikbaar in steigerhout, waarmee we goedkopere modellen kunnen maken. Op die manier is er een houten bed voor ieder budget. En heb je vragen over de bedden of over de manier waarop we die maken? Neem contact met ons op, dan vertellen we je er graag meer over.

 

 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95