Ga naar de inhoud

Hoe houd je een dekbedovertrek zo lang mogelijk mooi?

person

gussta

calendar_month 17/09/2018

Wil je jouw dekbedovertrek mooi houden? Zodra je nieuw beddengoed koopt wil je natuurlijk voorkomen dat het snel lelijk wordt. We zetten een paar handige tips voor je op een rij, om het bed iedere keer stralend op te kunnen maken. Zonder dat je daar duur of speciaal beddengoed voor nodig hebt, maar gewoon door daar zelf slim mee om te gaan.

Op een van onze houten bedden wil jij natuurlijk het mooiste beddengoed plaatsen. Het is daarom belangrijk om goed op te letten tijdens het wassen en jouw beddengoed goed te strijken. Zorg er verder voor dat je in de zomer en de winter een ander model gebruikt. En heb je er last van dat jouw dekbed niet op zijn plaats blijft? Ook daarvoor geven we je meteen een handige tip mee.

Jouw dekbedovertrek mooi houden: 3 tips

Je kunt jouw dekbedovertrek mooi houden aan de hand van 3 belangrijke tips:

  • Wassen: een kunst op zich
  • Dekbedovertrek strijken: let op het materiaal
  • Dekbedovertrek voor de zomer en de winter

Wassen: een kunst op zich

Het mooi houden van jouw dekbedovertrek begint wat dat betreft met het wassen. Het is belangrijk om dat regelmatig te doen, bij voorkeur iedere week of iedere twee weken. Houd er daarbij rekening mee dat met name de juiste temperatuur van groot belang is. Zou je wassen op de verkeerde temperatuur? Je loopt het risico op rafelen of pluizen, waardoor het snel minder mooi wordt en jouw bed niet meer de uitstraling heeft die je zo mooi vindt.

Je dekbedovertrek gewoon minder vaak wassen? Dat is helaas geen oplossing, omdat de vervuiling dan flink toe zal nemen. Zorg er in plaats daarvan voor dat je goed kijkt naar het waslabel. En heb je geen waslabel meer of is dat onleesbaar geworden? Ga uit van 40 graden voor donkere en bonte dekbedovertrekken. En gaat het om wit beddengoed? Dan kun je wassen op 60 graden.

Tip: doe de dekbedovertrek binnenstebuiten. Op die manier kun je de kleuren langer mooi houden, omdat de stof niet tegen de trommel schuurt.

Dekbedovertrek strijken: let op het materiaal

Jouw dekbedovertrek kun je beter niet in de droger doen, omdat dit ook makkelijk beschadigingen op zal leveren. De droger is een handige uitvinden als je geen tijd hebt om alles handmatig te drogen, maar het komt het behoud van jouw dekbedovertrek niet ten goede. Als je die mooi wilt houden kun je die beter gewoon over een rek heen hangen.

Om je het strijken alvast een beetje makkelijker te maken kun je in de wasmachine gebruik maken van een programma dat kreuken tegen zal gaan. De trommel zal dan voorzichtiger draaien. Dat voorkomt het aantal kreuken en beperkt bovendien de slijtage, waardoor je de overtrek een stuk langer mooi kunt houden. Verder bespaart het je natuurlijk een hoop werk, want het strijken zal niet altijd meevallen.

Een dekbedovertrek strijken is lastig. Toch kun je het bed pas echt mooi opmaken als er geen sprake meer is van kreukels. Zorg er daarom voor dat je de overtrek wel degelijk strijkt, voordat je daar weer gebruik van maakt.

Probeer de overtrek in banen voor je neer te leggen op de strijkplank. Doe het baan voor baan en maak je geen zorgen over het hangende deel daarnaast. Op die manier kun je de overtrek stukje voor stukje strijken. Het kost even tijd, maar je zorgt er daarmee wel voor dat er geen kreuken meer te zien krijgt en je jouw bed er iedere keer mooi mee op kunt maken.

Wil je het strijken makkelijker maken, om jouw overtrek sneller mooi te krijgen? Je kunt er met een plantenspuit voor zorgen dat je de overtrek een beetje nat maakt. En gebruik een stand om linnen te strijken. Op die manier gaat het een stuk sneller en is de kans groot dat je in minder tijd klaar bent met een strakker resultaat.

Dekbedovertrek voor de zomer en de winter

Tenslotte is het verstandig om rekening te houden met een dekbedovertrek voor de zomer en een model voor de winter. Je maakt er op die manier maar een half jaar gebruik van, waardoor je de overtrek eenvoudig mooier kunt houden. Toch heeft het ook een ander voordeel, omdat je gebruik kunt maken van verschillende stoffen.

In de wintermaanden is het buiten koud, waardoor het ook in jouw slaapkamer af kan koelen. Zorg er in die maanden voor dat je gebruik maakt van een lekker warme stof. Een wat dikkere stof of zelfs een synthetisch materiaal, dat de warmte dankzij de gesloten structuur goed vast kan houden. Je krijgt het dan in ieder geval niet koud, zodat je er heerlijk onder kunt slapen.

En in de zomer is het juist verstandig om gebruik te maken van een ander materiaal. Katoen is dan over het algemeen het best geschikt. Dit materiaal zorgt voor een verkoelende werking, dankzij de open structuur. Dat voorkomt te veel zweten in bed. In zweet zitten een aantal zuren, die de kwaliteit van de overtrek niet ten goede zouden komen in de winter. Wissel jouw dekbedovertrek iedere zomer en winter (buiten het wassen om) en zorg er daarmee voor dat je ze beiden zo lang mogelijk mooi kunt houden.

Bonustip: jouw dekbed op z’n plaats houden

En heb je een mooie dekbedovertrek die je ook zo kunt houden, maar valt het niet mee om die op zijn plaats te houden na het opmaken? Je kunt gebruik maken van handige clips, die er op de vier punten voor zorgen dat je de overtrek stevig vast kunt maken. Op die manier voorkom je dat je steeds alleen de overtrek in handen hebt, met de deken in het midden van het bed.

Nieuw beddengoed bestellen om daarna zo lang mogelijk mooi te houden? Bestel online, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95