Ga naar de inhoud

Houten bed kopen: het verschil tussen eikenhout en steigerhout?

person

gussta

calendar_month 13/08/2018

Een houten bed kopen, maar twijfel je tussen steigerhout, eikenhout of oud eiken? Het zijn stuk voor stuk mooie materialen, al hebben ze alle drie zo hun eigen eigenschappen. Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij, waardoor het een stuk gemakkelijker wordt om de juiste keuze te maken.

De juiste keuze voor een bed van hout dat niet of nauwelijks kraakt, omdat we dat netjes drogen. En voor een bed dat op een sterke manier in elkaar zit, dankzij de combinatie die we maken met het stalen frame. Op die manier heeft het bed de mooie uitstraling van steigerhout of eikenhout, met de kracht van staal. Dat niet of nauwelijks zichtbaar is, afhankelijk van het model houten bed dat je kiest. Voor een mooie keuze in de slaapkamer, dankzij de stoere en robuuste bedden waarmee je zorgt voor een nieuw stralend middelpunt.

Wat is steigerhout?

Wat is steigerhout? Het is eigenlijk geen aparte houtsoort. In plaats daarvan gaat het om vurenhout, afkomstig van de fijnspar. Het is een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland, waardoor het niet vreemd is om daar een bed in te bestellen.

Zoals de naam al aangeeft is het hout dat voornamelijk wordt gebruikt om houten steigers te bouwen. Vooral de lange vezels van het type hout zijn daarbij interessant. Die zijn goed flexibel, waardoor de steigers een beetje kunnen ‘veren’. Dat is belangrijk, waardoor veel andere houtsoorten helaas niet geschikt zijn voor deze toepassing.

Een aantal jaren terug werd het populair om steigerhouten planken te gebruiken en die op te schuren om er meubels van te maken. Die populariteit is wel iets afgenomen, maar door de vele meubels in steigerhout is het nog altijd een bekende houtsoort in veel woningen.

Het steigerhout zit op een duurzame en sterke manier in elkaar. Bovendien heeft het materiaal een robuuste uitstraling, waardoor het goed mogelijk is om er een houten bed van te maken. Tegelijkertijd is het materiaal een stuk goedkoper dan vele hardhoutsoorten. Vandaar dat een houten bed in steigerhout voordeliger is dan op basis van eikenhout. Op die manier kies je eenvoudig voor een goedkoper bed van dit duurzame en stevige materiaal, of een duurder bed op basis van (oud) eiken.

Wat is eikenhout?

Eikenhout heeft namelijk een aantal andere eigenschappen, waardoor het geldt als een mooie keuze voor zowel vloeren, voor meubels als ook voor onze houten bedden. Het is een Europees harthout, afkomstig uit de gematigde klimaten. Zoals de typenaam al aangeeft is het een harde houtsoort, die daardoor op een zeer stevige en duurzame manier in elkaar zit. Bovendien zal het hout slechts gemiddeld ‘werken’, iets dat we door het drogen tot een minimum beperken. Daardoor is het eikenhout zeer goed geschikt om een mooi bed van te maken.

Eiken staat verder bekend om de grove vlammen en spiegels daarin. Dat zijn vaktermen voor de patronen in het hout, die het materiaal z’n unieke karakter geven en ervoor zorgen dat het bed er stralend uit komt te zien. Ook hele kabinetten en keukens worden er van gemaakt, net als complete schepen die op een duurzame en degelijke manier in elkaar moesten worden gezet. Verder zien we het hout van de eik nog vaak terug in houten balken in oude woningen, vooral dankzij de goede bestendigheid tegen vocht.

De bewerking van eikenhout vraagt om iets meer voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat het hout uitbreekt of splintert. Daar hebben we meer tijd voor nodig. In combinatie met de hogere prijzen voor de inkoop van het hout leidt dat tot hogere prijzen van de bedden in eikenhout. Daar staat vervolgens de hoogst mogelijke kwaliteit tegenover, voor een bed dat makkelijk (tientallen) jaren meekan en op die manier een uitstekende investering zal blijken.

Eiken of oud eiken?

En twijfel je tussen een houten bed van eiken of van oud eiken? Het oud eiken heeft een ‘geleefd’ karakter. Het materiaal laat nog meer vlammen en spiegels zien, zowel in lichte als in meer donkere kleuren. Daardoor ontstaat er een warme uitstraling, met een stoer randje. Goed geschikt voor in de slaapkamer, als je op zoek bent naar een bed dat het verschil kan maken. Vooral in combinatie met de juiste dekbedovertrekken, in een slaapkamer met een donker behang op de muur en een vloer die anderen als ‘gedurfd’ zouden omschrijven. In die slaapkamers komt een oud eiken houten bed het best tot z’n recht, dankzij het hout met nog meer ‘leven’ dan de normale eikenhouten bedden.

Houten bed kopen: steigerhout of eikenhout

Een houten bed kopen en daarvoor op zoek naar het juiste materiaal? We maken gebruik van steigerhout, eikenhout en oud eiken. Drie materialen die alle drie voldoen aan de belangrijke eisen die we daaraan stellen, zodat je kunt rekenen op een mooi duurzaam bed met een lange levensduur. In alle gevallen zorgen we voor voldoende droging van het materiaal, waardoor er weinig vocht in aanwezig is en het hout minimaal zal ‘werken’.

Vergelijk de verschillende mooie ontwerpen, om op basis daarvan een keuze te maken voor het juiste type hout dat bij je past. Voor een goedkoper houten bed van steigerhout of een extra duurzaam bed met veel ‘leven’ in oud eiken.Vergelijk de mogelijkheden en neem contact met ons op voor meer informatie, of bestel meteen online zodat we daarmee aan de slag kunnen.

We zijn de specialist in houten bedden en zorgen er met het stalen frame daarin voor dat je kunt rekenen op niets minder dan het beste. De hoogst mogelijke kwaliteit en stevigheid, in een bed dat lang meekan en een prachtige keuze vormt in de slaapkamer. Bestel online of neem contact met ons op bij vragen, dan vertellen we je er graag meer over.

 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95