Ga naar de inhoud

Lekker slapen in de zomer: 6 tips voor goede nachtrust

person

gussta

calendar_month 10/09/2018

Wil je goed slapen in de zomer, maar wil dat nog niet echt lukken? Een goede nachtrust is goud waard, waardoor het met name in de zomer verstandig is om daar wat aandacht aan te besteden. Wij zetten een aantal tips voor een goede nachtrust voor je op een rij, waarvan je de meeste meteen in de praktijk kunt brengen.

Heb je last van slecht slapen in de zomer? Denk dan eens aan de volgende tips:

  • Plaats een hor
  • Beperk (blauw) licht
  • Kies een goed matras
  • Gebruik een fijne deken
  • Slaap in het donker
  • Ventileer ’s morgens

Plaats een hor

Het is voor veel mensen ergernis nummer één: muggen in de slaapkamer. Ze zoemen rond je hoofd, om nog maar te zwijgen over de jeukende plekken waar je de volgende dag last van zal hebben. Niets zo vervelend als een mug in de kamer, die je heel de nacht uit je slaap kan houden en er daarmee indirect voor zorgt dat je de dag erop niets waard bent op je werk.

Gelukkig is dat relatief makkelijk te verhelpen. Je zou alle ramen altijd hermetisch gesloten kunnen houden, maar vooral in de zomer wordt het daar snel warm van. Maak in plaats daarvan gebruik van een hor. Je kunt een hor op maat maken door een bouwpakket te bestellen. En ben je zelf niet zo handig? Dan kun je de hor op maat laten maken, waarmee je voorkomt dat muggen (en andere insecten) nog zomaar naar binnen kunnen.

Beperk (blauw) licht

Hor geplaatst en geen last meer van muggen? Om goed te slapen in de zomer is het vervolgens belangrijk om zelf op te passen met je mobiele telefoon. Of met een tablet, omdat de beiden veel blauw licht zullen uitstralen. Die geven je hersenen het signaal dat het belangrijk is om wakker te blijven, omdat we blauw licht associëren met de ochtend en de dag.

Gebruik een app die de kleuren wat geler maakt. Of beter nog, leg je telefoon en tablet een uur voordat je gaat slapen helemaal weg. En beperk de felheid van de verlichting ’s avonds, zodat je sneller moe zal worden en het natuurlijker aanvoelt om ook in de zomer lekker op tijd te gaan slapen. Je zal daardoor veel minder slecht slapen in de zomer, al kun je die tip natuurlijk ook in de winter goed gebruiken.

Kies een goed matras

En wil je zorgen voor een goede nachtrust, zowel in de zomer als in de winter? Dan is een goed matras bepaald geen overbodige luxe. En met een goed matras bedoelen we vooral een goede ondersteuning. Veel mensen kiezen haast automatisch voor een ‘lekker zacht en comfortabel’ matras, maar slapen daardoor niet zo goed. Het is met het oog op het matras belangrijk om onderscheid te maken tussen ondersteuning en comfort. Idealiter maak je gebruik van een stevig matras met veel ondersteuning, eventueel gecombineerd met een comfortabele topper die je daarop kunt plaatsen. Zo heb je het beste van twee werelden, waardoor je zowel in de zomer als de winter een stuk beter zal slapen. Handige tips voor een goede nachtrust, waar je nadat je de investering hebt gedaan jaren plezier van zal hebben.

Gebruik een fijne deken

In dezelfde categorie is het belangrijk om gebruik te maken van een fijne deken. Een fijne deken en het beddengoed dat past bij de zomer, zodat je de verschillende onderdelen netjes op elkaar af kunt stemmen.

Het is verstandig om gebruik te maken van katoenen beddengoed. Die stof die ademt, waardoor er een verkoelende werking vanuit gaat op het moment dat het warm wordt. Katoen kan goed vocht reguleren, waardoor je minder last zal hebben van de warmte. Andersom kun je in de wintermaanden rekenen op meer warmte, waardoor je het slecht slapen in de zomer en in de winter kunt oplossen.

Pas aan de andere kant op met synthetische materialen. Die hebben een gesloten structuur. Dat helpt stof en huisstofmijt tegen te gaan, maar wordt in de zomer gemakkelijk te warm. Houd daar rekening mee op het moment dat je een fijne deken wilt kopen of gebruik wilt maken van nieuw beddengoed. Je voorkomt daarmee dat je het te warm zal krijgen, bijvoorbeeld als de temperaturen buiten weer op beginnen te lopen.

Slaap in het donker

Dit lijkt wellicht de grootste open deur, maar het is een van de belangrijke tips voor een goede nachtrust. Veel mensen slapen langs de straatkant, waar lantaarns staan en waar auto’s doorheen rijden terwijl ze schijnen met hun koplampen. Dat lijkt niet zo erg, maar is wel degelijk van invloed op je nachtrust.

Wil je lekker slapen in de zomer, en ook in de winter? Zorg er dan voor dat je de kamer goed donker kunt maken. Maak gebruik van rolgordijnen en kies voor de verduisterende variant. En heb je de kans om ze dubbel te laten voeren? Dat is een investering die zich gemakkelijk terug zal verdienen. Je zorgt er daarmee namelijk voor dat het mooi donker wordt, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en ’s morgens niet wakker wordt als de zon al opkomt.

Tip: wil je het echt helemaal donker maken? Gebruik dan een rolluik. Zo komt er totaal geen licht meer door, waardoor je zelfs midden op de dag in de zomer kunt slapen.

Ventileer ’s morgens

Tenslotte is het na de nachtrust verstandig om met name in de zomer goed te ventileren. Doe dat ’s morgens, als het nog niet zo warm is. Staat er wat wind? Dan heb je geluk en zorg je er bovendien voor dat je de warmte er makkelijk uit kunt krijgen. Met name als je slecht kunt slapen in de zomer is het ventileren in de ochtend verstandig, omdat je het binnenklimaat daarmee veel beter op orde brengt.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95