Ga naar de inhoud

Pocketvering of koudschuim matras: 5 verschillen om uit te kiezen

person

gussta

calendar_month 29/10/2018

Een koudschuim of pocketvering matras kopen? Het zijn twee populaire en fijne materialen. De verschillen zijn kleiner dan in vergelijking tot andere materialen. Toch is het belangrijk om koudschuim en pocketveren goed met elkaar te vergelijken, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken als je een matras gaat kopen.

Wij zetten 5 verschillen voor je op een rij, naast een aantal belangrijke overeenkomsten. Ontdek op die manier welk type matras het best bij je past. En of je nu slaapt op het materiaal en type vulling dat jou helpt om zo lekker mogelijk te slapen.

Koudschuim of pocketvering matras: fijne materialen

De verschillen tussen een matras met koudschuim of pocketvering zijn relatief klein. De beide matrassen hebben bijvoorbeeld een prima ventilerend vermogen, zodat je er zowel in de zomer als in de winter fijn op kunt slapen. Daarnaast kun je zowel met koudschuim als met pocketveren zorgen voor een fijn comfort, zodat je er iets steviger of juist wat zachter op kunt slapen. Tenslotte zijn de matrassen redelijk soepel en bieden ze veel steun, bijvoorbeeld door de veerkrachtigheid.

Verschil koudschuim matras en pocketvering: 5 verschillen

Toch bestaan er wat verschillen tussen de beiden, die we graag voor je op een rij zetten:

  • Verlies door schuimrubber-omlijsting
  • Hygiëne van een pocketveringmatras
  • Ondersteuning en puntelasticiteit
  • Flexibel, elastisch en veel comfort
  • Uitstekende ventilatie

Verlies door schuimrubber-omlijsting

Een pocketverenmatras heeft een schuimrubber-omlijsting, om de vulling goed bij elkaar te kunnen houden. Per kant gaat het om 10 tot 15cm breedte. Vooral bij een eenpersoonsmatras gaat het in totaal om een derde van het oppervlak, waardoor je relatief veel ruimte voor comfort verliest. Koudschuimmatrassen hebben deze omlijsting niet nodig, waardoor het gehele oppervlak dezelfde tegendruk biedt. Met een tweepersoonsmatras heb je hier minder last van, vooral wanneer je kiest voor de bredere maten. De omlijsting blijft even breed, maar neemt relatief minder ruimte in.

Hygiëne van een pocketveringmatras

Een pocketverenmatras is over het algemeen niet de meest hygiënische keuze. Het is lastig om dit type matras te reinigen, waardoor je die niet snel tegen zal komen in bijvoorbeeld een ziekenhuis of een hotel. Andere materialen laten zich makkelijker schoonmaken. Vind je het belangrijk dat je het matras goed schoon kunt maken of kunt houden? Een matras met koudschuim is dan een betere keuze. Ondertussen zijn de beide matrassen wel goed geschikt voor zowel lichte als zwaardere personen, waardoor je daar geen rekening mee hoeft te houden bij je keuze.

Ondersteuning en puntelasticiteit

De verschillen tussen koudschuim en pocketveren pakken uiteraard ook wel eens positief uit voor die laatste. Met een matras met pocketvering kun je bijvoorbeeld rekenen op extra ondersteuning en een betere puntelasticiteit. Dat komt door de onafhankelijke verpakking van de veren, die zonder problemen los van elkaar kunnen bewegen. In theorie kan de ene veer inkrimpen, terwijl de andere gewoon recht overeind blijft staan. De losse verpakking van de verschillende veren in het matras zorgt er ook voor dat het materiaal goed verkoelend en ventilerend werkt, meer nog dan de matrassen met koudschuim. Beb je het in bed snel warm of merk je dat je snel transpireert? Dan is pocketveren een uitstekende keuze, zodat je lekker fris en koel kunt slapen en wakker kunt worden.

Let op: in de wintermaanden kan een pocketverenmatras wat kouder aanvoelen. Zorg dan voor een extra warme deken, zodat je het in bed niet koud zal hebben.

Bovenop de ondersteuning en flexibiliteit gaat een pocketverenmatras zo’n 8 tot 10 jaar mee. Die levensduur geldt gelukkig ook voor een matras met koudschuim, zodat je daarmee in de beide gevallen een goede keuze maakt.

Flexibel, elastisch en veel comfort

Het verschil tussen koudschuim en pocketveren valt uit in het voordeel van de eerste als je zoekt naar flexibiliteit, elasticiteit en comfort. Het matras is extra flexibel en elastisch, waardoor veel mensen het comfort als meer uitgebreid ervaren. Dat komt deels door de elasticiteit, maar ook door de combinatie met goede ventilatie. De celstructuur van het materiaal is volledig open, waardoor het matras goed kan ventileren en beter droog blijft dan veel alternatieven.

Uitstekende ventilatie

De uitstekende ventilatie van het koudschuim zorgt voor een koeler bedklimaat. Tegelijkertijd kun je rekenen op meer hygiëne, waardoor dit beter makkelijker schoon te houden is. Houd er wel rekening mee dat er na verloop van tijd wat vervorming plaats kan vinden, al gaat het over het algemeen niet om kuilvorming in het matras. De vervorming ontstaat door de manier waarop je slaapt en veel ligt, waardoor het moeilijk is om daar iets aan te doen. Met een matras van goede kwaliteit kun je dit zoveel mogelijk voorkomen.

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk om goed te kijken naar de prijzen van de beide materialen. Ook daarin zitten verschillen tussen koudschuim en pocketveren. Een matras met koudschuim is over het algemeen wat duurder dan een model met pocketvering, vooral als je op zoek bent naar goede kwaliteit. De levensduur van de beide matrassen is over het algemeen vergelijkbaar. Kijk dus goed naar de verschillen tussen de beide materialen, om daar een goede keuze uit te kunnen maken.

Matras op een houten bed kopen

Welk type matras je ook kiest, je kunt die plaatsen op een bed van hout. Zorg daarmee voor een mooie robuuste uitstraling, zodat je net even lekkerder in bed zal stappen en weer fris wakker wordt.

Bekijk onze houten bedden die geschikt zijn voor zowel de matrassen met koudschuim als die met pocketvering. Je hebt op die manier de keuze uit verschillende modellen en materialen, uiteraard in de maat van het bed waar je naar op zoek bent. En heb je vragen? Neem contact met ons op, dan vertellen we je er graag meer over.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95