Ga naar de inhoud

Slapen door de eeuwen heen: wat was voor het houten bed?

person

gussta

calendar_month 13/09/2017

We slapen sinds we bestaan, het is immers de manier waarop we herstellen voor de volgende dag. Toch is het ‘slapen’ zoals we dat vandaag de dag kennen door de eeuwen heen aardig veranderd. Bij Gussta zijn we gek op slapen, maar waren we ook benieuwd hoe dat er vroeger aan toe ging. Hoe laat gingen we bijvoorbeeld naar bed en sliepen we toen ook al op een mooi houten bed? (We kunnen je vast verklappen, het was vroeger lang niet zo luxe als nu).

Van stro naar een matras

Heel lang geleden sliep men gewoon op de grond. Tenminste, er bestond een groot verschil tussen de (hoge) adel en bijvoorbeeld de werkende klasse. Met name in de Middeleeuwen was het voor de arbeidersklasse een zwaar bestaan. Zij werkten hard en hadden weinig luxe tot hun beschikking. Sterker nog, in veel gevallen sliep men gewoon op de grond.

Iedereen die het zich kon veroorloven had in ieder geval wat stro tot z’n beschikking, iets dat door de eeuwen heen steeds gebruikelijker werd. Dat had twee belangrijke voordelen. Het was warmer dan de grond en lag bovendien een stuk minder hard. Let wel, ‘minder hard’, want het valt natuurlijk niet te vergelijken met het huidige matras in een mooi houten bed.

Op tijd naar bed

En in die niet-comfortabele bedden lag men bovendien veel langer dan we nu doen. We moeten er nu zelf voor waken dat we minimaal 7 – 8 uur slapen. We blijven ’s avonds laat op en moeten er over het algemeen ’s morgens vroeg weer uit. Dat was vroeger wel anders, bijvoorbeeld omdat het gevaarlijk kon zijn om in het donker de straat op te gaan.

Het was lang niet altijd veilig op straat, bijvoorbeeld omdat er geen straatverlichting bestond. Vroeger sliep men vanaf het moment dat het donker werd, tot aan het moment dat de zon weer opkwam. Dat betekende in de winter nachten van 10 – 12 uur, zonder het comfort dat we vandaag de dag gewend zijn.

Het houten bed als luxe keuze

Inmiddels maken we al tientallen jaren gebruik van comfortabele matrassen en is daar in de afgelopen jaren bovendien het houten bed bij gekomen. Een luxe bed, bijvoorbeeld van eiken of steigerhout. Het voegt een mooi robuust design toe aan de zeer comfortabele bedden, dankzij het gebruik van een hoogwaardig matras.

Houten bed kopen

Op zoek naar het maximale comfort dat we vandaag de dag kunnen krijgen? In combinatie met een mooi ontwerp van de bedden, dankzij het gebruik van natuurlijke materialen? Bekijk het houten bed dat je online kunt kopen, binnen het brede assortiment dat er beschikbaar is. Uitstekend van kwaliteit en daarmee de ideale keuze voor een comfortabel matras, waarop je de minimaal 7 – 8 uur gemakkelijk zal halen.

 

 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95