Ga naar de inhoud

Zo kies je de perfecte bedtafel: 5 eigenschappen om op te letten

person

Patrick Wessels

calendar_month 01/10/2023

Een bedtafel is bijzonder handig, in bed. Zet er je laptop stevig op neer, pak er wat te drinken bij of decoreer het gezellig. Hoe je de tafel ook gebruikt, het is de beste keuze om van je bed een plek te maken voor veel meer dan alleen slapen. Maar, hoe kies je de perfecte bedtafel? Onze creatief specialisten hebben er lang over nagedacht om tot ons product te komen. Dus we nemen je graag mee in hun overwegingen.

Met de juiste breedte en hoogte zorg je er namelijk voor dat de tafel om het bed heen past. Daarnaast is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen, en een handige toevoeging aan de onderzijde. Ten slotte heb je de keuze uit meerdere afwerkingen, voor een tafel bij je bed die helemaal aansluit bij hoe jij de slaapkamer inricht en decoreert.

Wat is een bedtafel?

We beginnen bij het begin, zodat we het over hetzelfde hebben. Want, wat is een bedtafel? 

Het is een ‘tafel’ die je in bed gebruikt. De tafel staat links en rechts van het bed op de grond, en schuift over het matras en je dekbed naar je toe. En over jou heen natuurlijk, omdat je er lekker met je voeten vooruit onderuit zakt.

Tip: benieuwd hoe je de bedtafel allemaal kan gebruiken? Dat deelden we al eens in een eerder artikel. Onze klanten gebruiken de tafel namelijk op maar liefst 5 verschillende manieren!

De bedtafel is een recente toevoeging aan ons assortiment. Daarmee ontwikkelden we een handig accessoire, dat heel veel klanten graag gebruiken. Dus kijk je graag een film in bed? En pak je daar dan wat te drinken bij? Met zo’n tafel voorkom je morsen en maak je het jezelf een stuk comfortabeler. 

5 eigenschappen voor de beste keuze

Om de beste keuze te maken voor een bedtafel duiken we wat dieper de materie in. We vroegen onze creatief specialisten welke keuzes zij hebben gemaakt, om het jou makkelijker en comfortabeler te maken. We maken de bedtafels namelijk zelf, net als de houten bedden die je online kan bestellen. Dat doen we gewoon in Nederland, omdat we houden van de hoogste kwaliteit.

1. Een bedtafel op wieltjes

Wieltjes? “Het is een van de belangrijkste elementen van onze bedtafel,” vertelt een productspecialist. “Dankzij de wieltjes trek je de tafel makkelijk naar je toe, of duw je die weer van je af als je uit het bed wil stappen. Probeer een stevige tafel maar eens te verplaatsen zonder wielen, zeker als je languit in bed ligt.” Kies daarom voor een bedtafel op wieltjes. En kies voor stevige wieltjes, die niet bezwijken onder het gewicht van de tafel.

Met de juiste wieltjes trek je de tafel makkelijk naar je toe en duw je die van je af. Zo schuif je de tafel over je heen als je die wil gebruiken. Het voorkomt dat jij je in allerlei bochten moet wringen om de tafel weer weg te zetten, bijvoorbeeld als je wil gaan slapen. 

2. Massief (eiken)hout

Ten tweede: kies voor massief hout. Bij ons is dat eikenhout, omdat we daar het liefst mee werken. Dat geldt voor de bedden, voor onze nachtkastjes en allerlei accessoires, waaronder ook de tafel.

“Massief eikenhout van goede kwaliteit heeft geweldige eigenschappen. Het is een heel duurzame en degelijke keuze, die bovendien weinig bewerking en onderhoud vraagt. Wij bouwen er niet voor niets al sinds 2007 onze bedden mee, ook al hebben we inmiddels ook andere houtsoorten.”

Door het massieve hout te kiezen krijgt de bedtafel genoeg gewicht. Dat is belangrijk, omdat je daardoor merkt dat deze makkelijk blijft staan. Je rolt de tafel op wieltjes naar je toe, om er vervolgens geen omkijken meer naar te hebben. En om er zonder twijfel iets te drinken, je laptop of iets anders op te plaatsen.

3. De juiste breedte

Heel belangrijk voor de beste bedtafel is natuurlijk de juiste breedte. “We hebben hiermee lang geëxperimenteerd. Uiteindelijk bleek dat 5 centimeter breder dan de maat van het matras het best werkt. Er is dan voldoende ruimte om te bewegen, zonder dat het geheel te breed wordt.”

Kies dus een tafel van 165 centimeter breed bij een matras van 160 centimeter, kies voor 185 centimeter bij 180 centimeter en voor 205 centimeter bij 200 centimeter breedte. Een bredere maat bij een smaller matras kan ook, maar houd er dan rekening mee dat het geheel minder stabiel zal aanvoelen tijdens het verplaatsen.

4. De juiste hoogte

“De hoogte moet kloppen, om fijn gebruik te maken van de bedtafel. Ook dat hebben we uitvoerig getest. Uiteindelijk bleek een hoogte van 78 centimeter voor iedereen het best te werken. Zo heb je genoeg ruimte om de tafel over je heen te schuiven. Aan de andere kant kun je er op allerlei manieren goed gebruik van maken, omdat de tafel niet te hoog is.”

Houd er wel rekening mee dat de hoogte van het bed natuurlijk van invloed is op de ideale hoogte van de bedtafel. Is de tafel te hoog voor jouw bed met matras? Je kunt eventueel een hoger matras kiezen of het bed verhogen, met speciale poten. 

5. Een mooie afwerking

Ten slotte wil je natuurlijk een mooie afwerking van de bedtafel die je koopt. “Bij ons kan dat in matte lak, in donker bruin, white wash, puur olie en in grey wash. Het zijn de afwerkingen die we ook aanbieden voor de houten bedden die we bouwen en verkopen. Zo sluit de tafel mooi aan op het bed waarin je slaapt.”

Bedtafel kopen: handgemaakt in Nederland

Wil je een bedtafel kopen voor jouw (houten) bed? Wij maken de bedden én de tafels zelf. Het zijn handgemaakte houten producten uit Nederland, waar we vanuit puur vakmanschap met liefde aan werken. Dat doen we al sinds 2007, met pure passie voor hout en creativiteit.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95