Ga naar de inhoud

3 interieurstijlen waarin het industriële bed perfect past

person

Patrick Wessels

calendar_month 24/08/2023

Een industrieel houten bed past uitstekend in verschillende interieurstijlen, vooral diegenen die een stoer, robuust en eigentijds karakter hebben. Het gaat bijvoorbeeld om de industriële stijl, de Scandinavische stijl en een rustieke stijl. We zetten de verschillende interieurstijlen voor je op een rij.

Industrieel bed in een industriële stijl

Deze had je natuurlijk aan zien komen, maar we kunnen er niet omheen. We leggen je graag uit waaraan je de industriële elementen herkent.

De oorsprong van de industriële interieurstijl

De industriële interieurstijl vindt zijn oorsprong in het begin van de 20e eeuw, toen oude fabrieken en industriegebouwen werden omgebouwd tot woonruimtes. Deze gebouwen hadden een ruwe en onbewerkte esthetiek, met bakstenen muren, betonnen vloeren, zichtbare leidingen en metalen accenten. In de loop der jaren heeft deze ruwe en industriële esthetiek zijn weg gevonden naar moderne woningen, waardoor de industriële interieurstijl een gewilde keuze is geworden voor mensen die op zoek zijn naar een unieke en eigentijdse sfeer in hun huis.

Kenmerken van de industriële interieurstijl

 • Ruwe materialen: het gebruik van ruwe en onbewerkte materialen is een kenmerkend aspect van de industriële interieurstijl. Bakstenen muren, betonnen vloeren, ruw hout en onafgewerkte metalen oppervlakken zijn veel voorkomende elementen in industriële interieurs.
 • Metalen accenten: metalen speelt een prominente rol in de industriële stijl. Zichtbare leidingen, stalen balken en metalen meubels dragen bij aan de ruwe en industriële uitstraling van de ruimte.
 • Open ruimte: de industriële interieurstijl benadrukt vaak een open en luchtige indeling. Grote ramen en hoge plafonds creëren een gevoel van ruimte en licht, wat bijdraagt aan de industriële uitstraling.
 • Strakke lijnen: hoewel de stijl ruw en onbewerkt kan zijn, worden strakke lijnen en minimalistische ontwerpen vaak gebruikt om een gevoel van eenvoud en elegantie toe te voegen aan de ruimte.
 • Excentrieke verlichting: industriële verlichting is vaak opvallend en excentriek. Hanglampen met blootliggende lampen, vintage industriële lampen en kooilampen zijn veel voorkomende keuzes voor industriële interieurs.
 • Vintage meubels: het gebruik van vintage meubels is een belangrijk aspect van de industriële stijl. Robuuste en verweerde meubels met een geschiedenis passen goed in de ruwe en industriële omgeving.
 • Contrasterende kleuren: de kleuren in een industrieel interieur zijn meestal neutraal en ingetogen, met veel gebruik van grijstinten, zwart, wit en bruin. Soms kunnen accentkleuren worden toegevoegd om een vleugje levendigheid aan de ruimte te geven.

Scandinavische stijl

De Scandinavische interieurstijl is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest geliefde en populaire trends in de wereld van interieurontwerp. Deze stijl, afkomstig uit de Noordse landen (Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland), omarmt eenvoud, functionaliteit en minimalisme, terwijl het tegelijkertijd warmte, gezelligheid en een gevoel van verbondenheid met de natuur uitstraalt.

De essentie van de Scandinavische interieurstijl

De Scandinavische interieurstijl heeft zijn wortels in de vroege 20e eeuw, toen ontwerpers en architecten streefden naar een functionele en praktische benadering van design. In reactie op de donkere winters in Scandinavië, waar de dagen kort zijn, werd er gezocht naar manieren om het interieur lichter, luchtiger en gezelliger te maken. Dit resulteerde in een stijl die sterk verbonden is met de natuur, eenvoudige vormen, natuurlijke materialen en zachte kleuren.

Kenmerken van de Scandinavische interieurstijl

 • Wit als basis: wit is de basis van de Scandinavische stijl. Witte muren, plafonds en meubels creëren een lichte en luchtige sfeer in de ruimte. Deze heldere achtergrond dient als een canvas waarop andere elementen kunnen worden toegevoegd.
 • Natuurlijke materialen: het gebruik van natuurlijke materialen staat centraal in de Scandinavische stijl. Hout is een prominent materiaal dat veel wordt gebruikt, vooral licht hout zoals berken, grenen en beuken. Andere natuurlijke materialen zoals wol, katoen, linnen en leer worden ook vaak gebruikt.
 • Eenvoudige vormen: de meubels en decoratieve elementen in de Scandinavische stijl hebben vaak eenvoudige en minimalistische vormen. Strakke lijnen en sobere ontwerpen dragen bij aan de rustige en kalme uitstraling van de ruimte.
 • Functionaliteit: functionaliteit is een belangrijk aspect van de Scandinavische stijl. Meubels en decoraties moeten niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch en bruikbaar. Opbergoplossingen worden vaak geïntegreerd in het design om een opgeruimde en georganiseerde omgeving te bevorderen.
 • Gezelligheid: ondanks het minimalisme en de eenvoudige vormen, draait de Scandinavische stijl ook om gezelligheid en comfort. Dit wordt bereikt door het gebruik van zachte texturen, warme stoffen, kussens, dekens en vloerkleden om een uitnodigende en knusse sfeer te creëren.
 • Verbinding met de natuur: de Scandinavische stijl weerspiegelt de sterke band van de Scandinavische bevolking met de natuur. Planten en groen worden vaak gebruikt om een vleugje natuurlijke schoonheid naar binnen te brengen en een gevoel van rust en sereniteit te bevorderen.
 • Natuurlijk licht: het maximaliseren van natuurlijk licht is een belangrijk aspect van de Scandinavische stijl. Grote ramen en lichte gordijnen laten zoveel mogelijk daglicht binnen, wat helpt om de ruimte helder en levendig te houden, zelfs tijdens de donkere wintermaanden.

Een rustieke stijl

De rustieke interieurstijl is een warme en uitnodigende trend die het gevoel van terug naar de natuur brengt. Geïnspireerd door landelijke boerderijen en huisjes, roept deze stijl een gevoel van nostalgie op en brengt het de schoonheid van het buitenleven naar binnen.

De oorsprong van de rustieke interieurstijl

De rustieke interieurstijl vindt zijn oorsprong op het platteland, waar traditionele boerderijen en landelijke woningen werden gebouwd met eenvoudige materialen zoals hout, steen en baksteen. De focus lag op functionaliteit en duurzaamheid, waarbij elk element een specifieke rol vervulde. In de loop der jaren is deze stijl geëvolueerd en heeft het zijn weg gevonden naar moderne woningen, waar het nog steeds die nostalgische en gezellige sfeer behoudt.

Kenmerken van de rustieke interieurstijl

 • Natuurlijke materialen: het gebruik van natuurlijke materialen is een kenmerkend aspect van de rustieke interieurstijl. Hout staat centraal, van robuuste houten balken tot rustieke meubels en houten vloeren. Natuursteen, baksteen en ruwe steen worden vaak gebruikt voor muren en open haarden.
 • Warm kleurenpalet: het kleurenpalet van de rustieke stijl is warm en aards. Neutrale kleuren zoals beige, bruin, grijs en crème vormen de basis, terwijl accenten van diepe roodtinten, warme oranje en zachte groenen de ruimte verrijken.
 • Gezellige texturen: textuur speelt een belangrijke rol in de rustieke stijl. Zachte en gezellige texturen, zoals gebreide dekens, linnen stoffen, bontaccenten en ruw geweven tapijten, voegen een gevoel van comfort en warmte toe aan de ruimte.
 • Rustieke meubels: rustieke meubels hebben vaak een eenvoudig en ambachtelijk ontwerp. Houten meubels met een verweerde afwerking, handgemaakte details en natuurlijke vormen passen goed in deze stijl.
 • Open haard: een open haard is een iconisch element van de rustieke stijl. Een stenen open haard of een houtkachel voegt niet alleen warmte toe aan de ruimte, maar dient ook als een charmant en functioneel middelpunt.
 • Vintage accenten: vintage accessoires en decoratieve elementen passen goed bij de rustieke stijl. Denk aan antieke klokken, oude foto’s in houten lijsten, vintage lantaarns en oude gereedschappen als decoratie.
 • Landelijke en natuurlijke motieven: motieven geïnspireerd door het platteland en de natuur zijn populair in de rustieke stijl. Denk aan bloemenprints, herten- of vogelmotieven en landschapskunst als decoratieve accenten.

Industrieel bed kopen

Wil je een industrieel bed kopen? Bij ons kies je uit mooie houten bedden, die goed passen bij de industriële, Scandinavische en rustieke interieurs. Doe online inspiratie op of stel ons je vragen. Dan helpen we je er graag mee. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95