Ga naar de inhoud

Hoe duurzaam is eikenhout voor een houten bed?

person

gussta

calendar_month 01/05/2023

Eikenhout is duurzaam hout. Het hout gaat makkelijk 20 tot 25 jaar mee, en binnen zelfs langer. Bovendien is het hout na 20 tot 120 jaar klaar om te oogsten, dus is het materiaal duurzamer dan veel andere grondstoffen. Uiteraard houden we daar bij Gussta rekening mee. Op die manier maak je een duurzame keuze, voor een mooi materiaal dat we op een verantwoorde wijze gebruiken om jouw bed te bouwen.

We gebruiken bewust hout met het FSC-keurmerk. Het keurmerk zegt zelf over hun missie:

Bossen zijn misschien wel ons kostbaarste bezit. Zowel voor mensen als dieren die er direct of indirect afhankelijk van zijn. Bossen zijn een bron van biodiversiteit en onmisbaar voor een stabiel klimaat.

Al bijna 30 jaar is het de missie van FSC om bossen te herstellen en te beschermen. Als FSC-bosbeheer plaatsvindt, waar ook ter wereld, is sprake van een gezond bos dat leeft. Dat maakt FSC-bosbeheer een belangrijk instrument tegen ontbossing

Door te kiezen voor FSC-producten geef je de boseigenaar de middelen om het bos duurzaam te beheren. Dat betekent ook dat bos niet kan worden omgezet in gebieden voor palmolie-, soja- of veeteelt.

Lange levensduur: tot 25 jaar

Tegelijkertijd kiezen we voor hout dat we op een heel duurzame manier verwerken tot bedden. Dat betekent voor ons een aantal dingen:

  • Efficiënt waar dat kan
    Wij doen er alles aan om zo min mogelijk hout te verspillen. Dat is namelijk zonde tijdens de productie, en zonde van het hout. In plaats daarvan proberen we het hout zo efficiënt mogelijk te gebruiken. We gooien zo min mogelijk hout weg, voor een bed dat we bouwen door daar zo min mogelijk hout voor te gebruiken. 
  • Pure kwaliteit
    We kiezen voor hout van hoge kwaliteit. Dat vinden we belangrijk, omdat we daarmee bedden bouwen die geweldig in elkaar zitten. Bovendien kunnen we alleen op die manier garanderen dat het hout een goede keuze is, om jarenlang heerlijk op te slapen.
  • Lange levensduur
    Die lange levensduur is een ander aspect dat we belangrijk vinden. Alleen op die manier komt het hout namelijk echt goed van pas. In een bed dat jarenlang mee gaat doet het hout geweldig dienst. Het hout krijgt een nieuw leven, in de vorm van jouw nieuwe bed om heerlijk in te slapen.

Het eikenhout dat we gebruiken voor onze bedden heeft een zeer lange levensduur. Het gaat standaard om 20 tot 25 jaar. Dat wil zeggen, als het hout buiten staat of ligt. Binnen kan de levensduur nog een stuk langer zijn. Daarop geven de fabrikanten geen garanties, maar de praktijk leert dat de kwaliteit van het hout nauwelijks achteruit gaat. Wij gebruiken degelijk hout dat in die zin een leven lang mee kan. 

Duurzaam hout: hoge duurzaamheidsklasse

De ‘duurzaamheid’ van hout kun je op meerdere manieren uitleggen. De duurzaamheidsklasse die we inkopen zegt namelijk vooral iets over de te verwachten levensduur van het hout. Hout met een langere levensduur heeft een hogere klasse. Dat zegt aan de andere kant niets op de manier waarop het hout groeit, wordt gekapt en hoe er weer bomen worden teruggeplant.

Wij weten dat eikenhout na 20 tot 120 jaar klaar is om weer geoogst te worden. Dat is een lange tijd, dus het is belangrijk om daar respectvol mee om te gaan. Vanuit die overtuiging kiezen we heel bewust voor FSC-hout. Tegelijkertijd is die periode veel korter dan die van veel andere grondstoffen, waarbij het herstel langer duurt. Of dat zich helemaal niet laat herstellen zelfs, waardoor het niet duurzaam is om de grondstoffen te oogsten.

Een houten bed voor het leven: hoge kwaliteit

We vinden het belangrijk dat iedereen met een gerust hart kan kiezen voor een eikenhouten bed dat ook duurzaam is. Daarom kiezen we altijd voor de hoogste kwaliteit. Dat geldt voor de bedden in rustiek eikenhout en in oud eikenhout. 

Wij kiezen voor kwaliteit en daar vertellen we graag meer over aan iedereen die benieuwd is welke specifieke keuzes we maken. Op die manier kunnen we onze keuzes verantwoorden en dragen we graag bij aan een duurzame en milieuvriendelijke wereld. En is dat tegelijkertijd een wereld waarin het bed van hout een mooie natuurlijke keuze vormt. 

Duurzaam houten bed in eikenhout kopen

Denk je aan een bed van eikenhout, nu je weet dat het een duurzame keuze is? We maken de bedden in rustiek eikenhout en in oud eiken. In dat laatste geval gaat het niet om vers gekapt eikenhout. In plaats daarvan heeft het hout dat we kiezen al een heel leven achter de rug. Dat vinden we belangrijk, omdat het op die manier een doorleefd karakter krijgt. 

Het is ondertussen ook heel duurzaam hout, dat niet van ‘nieuwe’ bomen komt. Door specifiek dit hout te gebruiken voorkomen we dat er nieuw hout voor gekapt moet worden. Tegelijkertijd gebruiken we ook rustiek hout. Daarom vinden we het belangrijk om ons hout in te kopen met het FSC-keurmerk. 

Heb je vragen over de duurzaamheid van ons hout en van onze bedden? Stel ons je vragen, dan vertellen we je er graag meer over. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95