Ga naar de inhoud

Matras kiezen: welke soort en type passen bij jou?

person

gussta

calendar_month 12/11/2018

Een matras kiezen: hoe begin je daaraan? Je hebt de keuze uit verschillende soorten en types, net als lengtes en breedtes. Wij helpen je welk matras je moet kiezen, door de soorten op een rij te zetten en je een paar handige tips mee te geven.

Matrassen zijn er in lengte- en breedtematen. Standaard in Nederland is een matras van 90x200cm voor 1 persoon of van 180×200 voor 2 personen. Ben je langer dan 1,85 meter? Dan is een langer matras van 210 of zelfs 220cm de overweging waard. Heb je weinig ruimte voor het bed? Kies dan voor 80cm of 160cm breed, terwijl je met 100cm of 200cm breed voor een breder en meer royaal matras kiest.

Tip: je kunt een matras kiezen aan de hand van jouw voorkeuren, behalve als je specifieke klachten ervaart. Heb je last van rugklachten of overmatig zweten? Kies bijvoorbeeld geen latex matras als je overmatig zweet, maar ga dan voor pocketvering. Als je geen last hebt van klachten heb je de keuze uit alle soorten en is het verstandig om jouw eigen voorkeur te achterhalen.

7 soorten matrassen: een overzicht

Je hebt de keuze uit 7 soorten matrassen, waarvan we de eigenschappen voor je op een rij zetten. Je kunt op die manier een matras kiezen, waar jij lekker op kunt slapen:

 • Pocketvering matras
 • Koudschuim matras
 • Traagschuim matras
 • Latex matras
 • Luchtgeveerd matras
 • Polyether matras
 • Matras met binnenvering

Pocketvering matras

Een pocketvering matras heeft metalen veren. Per stuk verpakt in een zakje, vandaar de naam ‘pocket’. De pockets kunnen los van elkaar bewegen, al zijn ze vaak gegroepeerd in 5 of 7 zones. De zones ondersteunen specifieke lichaamsdelen, met stuggere of meer soepele veren. Het is een luchtig matras dat jouw wervelkolom op een natuurlijke manier ondersteunt.

Koudschuim matras

Een matras gemaakt van polyurethaan, goed geschikt voor zwaardere mensen. Het materiaal heeft een open celstructuur en kan daardoor goed ventileren. Bovendien biedt het daardoor veel veerkracht, terwijl je tegelijkertijd kunt rekenen op een goede ondersteuning van je lichaam.

Traagschuim matras

Een traagschuim matras kiezen? Houd er rekening mee dat alleen de bovenlaag hier van gemaakt zal zijn, omdat het matras anders te zacht wordt. Het traagschuim neemt langzaam z’n oorspronkelijke vorm weer aan en biedt ’s nachts veel warmte. Het matras is bijzonder goed geschikt voor iedereen die last heeft van gevoelige spieren en gewrichten.

Latex matras

Een latex matras is in de basis gemaakt van rubber. Dat materiaal is rekbaar en veerkrachtig. Je hebt de keuze uit synthetische soorten latex, net als uit natuurlatex en natuurrubber. De natuurlijke producten bieden meer veerkracht dan de synthetische varianten. Houd er rekening mee dat rubber niet ademt, waardoor dit matras warmer zal aanvoelen. Bovendien gaat een matras van latex iets minder dan mee dan veel andere soorten.

Luchtgeveerd matras

Een luchtgeveerd matras heeft een vinyl zak in de kern zitten. Die wordt gevuld met lucht en omsloten door koudschuim of latex. Het type matras is geschikt voor alle lattenbodems, is flexibel en kan zich makkelijk vormen naar het lichaam. Daardoor vinden veel mensen het een fijn type matras om te kiezen, waar ze goed op slapen.

Polyether matras

Een polyether matras heeft een kern van polyurethaanschuim. Het is een flexibel materiaal met veel veerkracht, opgebouwd uit veel kleine cellen. Het materiaal veert snel terug naar z’n oorspronkelijke vorm. De vochtregulatie is redelijk tot goed, al ventileren sommige andere soorten matrassen over het algemeen beter.

Matras met binnenvering

Een matras met binnenvering heeft net als een pocketveren matras metalen veren. Het verschil is echter dat die veren niet per pocket verpakt zijn, maar met een spiraaldraad aan elkaar zitten. Het is een goedkoper matras, waarbij een toplaag zorgt voor een betere drukverdeling van het lichaam.

Matras kiezen: welk type past bij jou?

Wil je een matras kiezen? Je kunt het soort matras bepalen dat het best bij je past, aan de hand van het type slaper dat je bent. Houd er rekening mee dat er geen ideaal matras bestaat, omdat iedereen op z’n eigen manier slaapt.

Houd wel rekening met je gewicht. Weeg je meer dan 80 kilogram? Dan is een te zacht matras over het algemeen geen goede keuze. Koudschuim of pocketveren zijn dan waarschijnlijk beter geschikt voor je. Welk matras je moet kiezen hangt dus deels af van je gewicht, net als van jouw voorkeuren als het gaat om lekker slapen.

Hoe kun je een matras kiezen? 5 handige tips

Wil je een matras gaan kopen en ben je benieuwd hoe je die kunt vergelijken? We zetten een paar tips van de Consumentenbond voor je op een rij die je helpen een goede keuze te maken:

 • Rust goed uit, een vermoeid lichaam ligt overal lekker op
 • Draag soepele kleding, net als wanneer je normaal zou gaan slapen
 • Lig een tijdje op je rug: hoe is de ondersteuning van je billen en rug?
 • Lig een rijtje op je zij: zakken je schouders er comfortabel in weg?
 • Beweeg op het matras: kun je makkelijk draaien?

Het zijn een paar handige tips om voor het type matras dat je wilt kiezen te bepalen of je daar op een fijne manier op kunt slapen. Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar het soort matras dat je nu hebt. Slaap je daar niet lekker op? Zorg er dan voor dat je de kenmerken in kaart brengt en zoekt naar een matras dat beter bij je past. Op die manier koop je een nieuw matras, bijvoorbeeld voor op een mooi houten bed uit onze collectie.

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95