Ga naar de inhoud

Lekker warm slapen onder een flanellen dekbedovertrek

person

gussta

calendar_month 31/10/2022

Slaap je het liefst in een hotelbed met een flanellen dekbedovertrek? Die kun je ook gewoon voor thuis bestellen. Dat ligt lekker warm en zacht, én het levert een aantal fijne voordelen op. Wij zochten het voor je uit, door goed te kijken naar wat flanel allemaal te bieden heeft.

Dus ben jij op zoek naar een nieuwe dekbedovertrek, voor om het dekbed waar je lekker onder ligt? Flanel is een zowel luxe als lekker zachte en een warme keuze. Wij zetten de voordelen voor je op een rij, waar je zowel in de winter als tijdens de andere seizoenen van geniet. En twijfel je tussen de verschillende beschikbare materialen? We leggen je graag uit wat je van flanel kunt verwachten.

Let op: we hebben het hier over een dekbedovertrek in flanel. Dat betekent dat je een dekbed gebruikt, met een flanellen overtrek daar omheen. Het materiaal van het dekbed (en bijvoorbeeld de dikte) bepaalt hoe warm de combinatie is. 

Lekker warm en zacht

Wat je misschien niet wist is dat een dekbedovertrek in flanel eigenlijk gewoon gemaakt is van katoen. Net als de meeste andere natuurlijke ‘materialen’ gaat het in de basis om katoen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor satijn.

Het is de manier van weven, spannen of verwerken die uiteindelijk leidt tot bijvoorbeeld flanel. Een flanellen dekbedovertrek is bijvoorbeeld los gesponnen en geruwd. Dat geeft het katoen een aantal specifieke eigenschappen, waar veel mensen lekker warm en zacht onder slapen.

Het katoen krijgt door de bewerking een donsachtig laagje, waardoor het lekker zacht aanvoelt. Ondertussen is het nog altijd katoen, dus biedt het de voordelen die je misschien kent van die stof. Dat betekent bijvoorbeeld dat je er tijdens de verschillende seizoenen fijn onder slaapt, omdat het materiaal de temperatuur goed kan reguleren. 

Tip: ook pyjama’s en ander beddengoed worden veel gemaakt van flanel. Het is een fijne stof, die daarom goed geschikt is als dekbedovertrek. Je wordt dan wakker onder heel fijn en zacht materiaal, dat bovendien goed geschikt is om je lekker warm te houden.  

Voordelen van een flanellen dekbedovertrek

De flanellen dekbedovertrek biedt een aantal fijne voordelen. Het materiaal:

 • Absorbeert vocht
  Lig je regelmatig te zweten in bed? We hebben het allemaal, maar de één meer dan de ander. Als je merkt dat je zweet kies je hiermee voor een materiaal dat het vocht goed kan absorberen. Dat zorgt ervoor dat jij meer comfort ervaart. Zorg er uiteraard wel voor dat je de overtrek (en de rest van het beddengoed) regelmatig wast, om het hygiënisch te houden. 
 • Past zich aan je lichaamstemperatuur aan
  Katoen heeft goede vochtregulerende eigenschappen. Dat betekent dat het materiaal zich moeiteloos aanpast aan jouw lichaamstemperatuur. Daardoor krijg je het in de zomer niet te warm, terwijl het in de winter niet te veel afkoelt. Flanel is uiteindelijk gewoon katoen, al is het op een losse wijze gesponnen en is het opgeruwd. Dat betekent dat je gewoon profiteert van de fijne eigenschappen van katoen.
 • Ligt heerlijk zacht
  Het losse sponnen en het ruwen zorgen er samen voor dat flanel toch heel anders aanvoelt dan onbewerkt katoen. Het ligt een stuk zachter en comfortabeler, zoals je dat misschien kent van een luxe hotel. Wat dat betreft wordt het met een dekbedovertrek in flanel iedere avond een feestje om naar bed te gaan. En sta je ’s morgens fris weer op, al zal het wat extra moeite kosten om het bed uit te komen. 
 • Laat zich wassen op 40 graden
  Wil je het flanellen dekbedovertrek wassen? Geen zorgen, dat kan gewoon op 40 graden. Het waslabel geeft je aan welke voorschriften je precies moet gebruiken. Dankzij de basis van katoen kun je de overtrek zonder problemen wassen. Zo zorg je ervoor dat die weer netjes schoon is, bijvoorbeeld iedere week of om de week. Dat zorgt ervoor dat je hygiënisch in bed stapt, en ’s morgens weer fris wakker zal worden. 
 • Is lekker warm in het najaar en de winter
  Heb je het in het najaar en ook in de winter snel koud? Dan is het een goed idee om te slapen onder een dekbedovertrek in flanel. Het materiaal houdt de warmte in de koudere maanden goed voor je vast. Dat betekent dat je het lekker warm hebt, ook als de temperaturen buiten dalen. En zelfs als jij het lekker vindt om bijvoorbeeld met het raam open te slapen. 

Heerlijk warm in de winter

Flanel zorgt er op twee manieren voor dat jij het lekker warm hebt in bed. Het is in de basis namelijk katoen, een stof die bekend staat om het goede reguleren van de temperatuur. Dat betekent dat katoen helpt om de warmte vast te houden, als het buiten kouder is. In het najaar en in de winter zorgt dat er dus voor dat je het in bed onder een flanellen dekbedovertrek niet te snel koud zal krijgen. 

Daarnaast gaat het om katoen dat een specifieke bewerking heeft ondergaan. Het katoen is ruw gemaakt en is los gesponnen. Daardoor is het materiaal extra goed in staat om de warmte voor je vast te houden. Zo zorg je ervoor dat je lekker comfortabel slaapt, onder een overtrek die bovendien heel lekker zacht aanvoelt.

Praktisch: flanellen dekbedovertrek wassen

En wil je het flanellen dekbedovertrek op de juiste manier wassen?

Was jouw beddengoed altijd, voordat je het de eerste keer gebruikt om het bed op te maken. Zo zorg je ervoor dat het beter vocht op zal nemen. Gebruik een lage temperatuur zoals 30 of 40 graden Celsius waarmee je zowel krimpen als kleurvervaging voorkomt.

Was de overtrek altijd binnenstebuiten en stop de wasmachine niet helemaal vol als je een dekbedovertrek wilt wassen. Vervolgens kun je de overtrek hangend drogen, om ervoor te zorgen dat je het flanel niet of nauwelijks hoeft te strijken. 

Voorgestelde blogs


Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Of wil je onze bedden in de showroom bekijken?

phone +31 33 202 26 95